Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16

Despre noi


    Întreprinderea Editorial-Poligrafică Ştiinţa (în continuare Editura Ştiinţa) are o istorie de mai bine de o jumătate de secol, fiind cea mai veche instituţie editorială din spaţiul Republicii Moldova. Fondată la 1 ianuarie 1959 în cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei în scopul valorificării editoriale a rezultatelor cercetărilor ştiinţifice ale savanţilor din republică, Editura Ştiinţa a publicat pe parcursul timpului mai mult de 9 500 de titluri de carte şi reviste ştiinţifice cu un volum de cca 130 500 de coli editoriale, într-un tiraj de peste 28,5 mil. de exemplare.

    Principalul gen de activitate al Întreprinderii este editarea cărților din diverse domenii: istorie și arheologie, literatură clasică și contemporană, critică și istorie literară, artă și cultură, biologie, ecologie și protecția mediului, tehnică, fizică și medicină, enciclopedii, dicționare, manuale și auxiliare didactice etc.

    Un semn distinctiv pentru Ştiinţa este faptul că o bună parte din titlurile de referinţă au văzut lumina tiparului în cadrul a peste 100 de colecţii şi serii tematice.

    Preocupările din ultimul timp sunt axate pe lucrări fundamentale: colecţiile enciclopedice (cu text şi imagini originale) Ariile naturale protejate din Moldova (în patru volume), Lumea vegetală şi lumea animală a Moldovei (în opt volume), Mediul geografic al Republicii Moldova şi Resursele acvatice ale Republicii Moldova (preconizate în patru volume fiecare, cu câte două deja tipărite); colecția Managementul ecologic (în patru volume); colecţiile Personalităţi notorii (publicate până în prezent (p/p) 12 volume; Academica (editate p/p 11 volume); colecţia de antologii selective Literatura din Basarabia în secolul XX (douăsprezece volume, pe genuri literare, cu substanţiale studii introductive), Literatura din Basarabia. Început de secol XXI (în șase volume), Antologia Poezia românească după 1945 în 4 volume;colecţia de valorificare a patrimoniului istoric Pagini despre Basarabia/ Memoriile Basarabiei(editate p/p 25 volume); colecţiile literare Moştenire (publicate p/p cca 100 volume), Antologia unui autor (publicate p/p 13 cărți), Antologia prozei scurte, Câmpul de lectură (publicate p/p 18 volume); colecţia (utilă şi foarte populară) DŞ – Dicţionare şcolare (editate p/p 18 titluri de carte legată și broșată).

    Editura ȘTIINȚA are o bună experienţă de elaborare a manualelor moderne şi a auxiliarelor didactice, participând activ la procesul de modernizare a sistemului educaţional şi extinzându-şi lista de autori şi colaboratori. A participat la toate concursurile Ministerului Educaţiei şi a tipărit manuale pentru diferite discipline. Până în prezent au fost editate peste 200 de titluri pentru învăţământul universitar şi preuniversitar. Este singura editură care produce manuale şi auxiliare didactice în limbile tuturor minorităţilor naţionale de la noi (rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară).

    Editura ȘTIINȚA are o experienţă deosebită în publicarea dicţionarelor monolingve şi bilingve, lingvistice şi de specialitate, precum şi a enciclopediilor şi a literaturii de popularizare a ştiinţei.

    Editura ȘTIINȚA menţine relaţii de colaborare cu prestigioase edituri din străinătate și din Republica Moldova. Este participant permanent la cele mai importante târguri şi saloane de carte din lume (Frankfurt, Leipzig, Bucureşti, Iaşi, Moscova, Chişinău ş.a.), iar cărţile editate și activitatea editurii au fost și sunt înalt apreciate de comunitatea ştiinţifică, culturală şi editorială, naţională şi internaţională.

    Editura Ştiinţa este astăzi o editură modernă şi activă, tipărind cărţi elegante ca aspect, fundamentale ca substanţă, diverse ca tematică, bine îngrijite sub aspect redacţional şi editorial, originale ca formulă grafică, calitative ca executare poligrafică. Într-un cuvânt, Editura Ştiinţa produce carte conformă exigenţelor timpului. Marca editurii este stilul şi calitatea.
    Pe parcursul anilor activitatea Editurii Ştiinţa şi cărţile editate au fost înalt apreciate de comunitatea ştiinţifică, culturală şi editorială naţională şi internaţională. Printre numeroasele aprecieri menţionăm Diploma specială LIBREX 2018 „CENTENARUL MARII UNIRI” (Iași, 2018) și premiul ”Cartea cognitivă” al Salonului Internaţional de Carte pentru Copii și Tineret (Chişinău, 2018) pentru albumul „Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918”; Premiul „Laurențiu Ulici” al Târgului de Carte LIBREX (Iași, 2018) și Premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al RM la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii și Tineret (Chişinău, 2018) pentru colecţia „Literatura din Basarabia. Început de secol XXI”; Premiul„Ovidiu” pentru editarea culturii clasice al Târgului de Carte LIBREX (Iași, 2017) pentru colecţia „Moştenire”; Premiul Nominal al Academiei de Științe a Moldovei “Boris Melnic” (2016) şi Medalia de bronz al Expoziţiei Internaţionale de Inovații Tehnice, Brevete si Inventii din Cehia (2016) pentru „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, ediţia a 3-a; Premiul Naţional 2013 pentru Colecția Națională de Carte „Diversitatea, protecția și valorificarea lumii animale”, care include „Lumea animală a Moldovei”, „Atlasul zoologic”, „Cartea pescarului. Ghid ilustrat”; Premiul Ministerului Culturii „C. Stere” în domeniul literaturii, ediția 2013, pentru „Scrieri” de B.P. Hasdeu în 16 volume, colecția „Moştenire”; Premiul „Editura anului” (decernat de 8 ori la Saloanele de Carte de la Iaşi şi Chişinău); Marele Premiu CORESI pentru arta cărţii (Chişinău, 2008), Premiul Academiei Române (2008), Medalia de Aur la Salonul Internaţional „Invenţii, tehnologii şi noi produse” (Geneva, 2008), Premiul „Colecţia editorială” la Salonul Internaţional de Carte Românească (Iaşi, 2008), Premiul „Cartea cognitivă” la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii și Tineret (Chişinău, 2008) pentru colecţia de carte în 8 volume „Lumea vegetală şi lumea animală a Moldovei”; Premiul „Cartea anului” pentru „Cartea Roşie a Republicii Moldova” (ediţie bilingvă – în română şi engleză) la Salonul Naţional de Carte (Chişinău, 2001); Premiul „Colecţia editorială” pentru colecţia „Dicţionare şcolare” la Salonul Naţional de Carte (Chişinău, 2007); Marele Premiu CORESI pentru seria „Cartea Memoriei” în 4 volume la Salonul Naţional de Carte (Chişinău, 2002) ş.a.


    Domenii şi genuri de carte
    carte ştiinţifică şi de popularizare
    enciclopedii, dicţionare
    probleme globale, ecologie, protecţia mediului, dezvoltare durabilă
    sociologie, studii culturale
    management, marketing
    artă, cultură
    istorie, civilizaţie, arhive
    literatură clasică şi contemporană, traduceri
    teorie, critică, istorie literară
    literatură pentru copii, manuale şi auxiliare didactice

Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting