Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16

Cartea Memoriei


"Cartea Memoriei" este o lucrare de pionierat în care, pentru prima dată în istoriografia din Republica Moldova, se încearcă o nominalizare a victimelor totalitarismului comunist.

Ediția de fată a apărut din dorința de a readuce în memorie numele tuturor victimelor nevinovate ale guvernării comuniste, de a recupera memoria istorică adevărată. La sfîrșitul anilor ʼ80, s-a produs o schimbare radicală în atitudinea societății față de trecutul istoric. Valorificarea documentelor de arhivă, ținute până atunci sub lacăte de fier, a condus la regândirea multor episoade ale istoriei recente. S-a putut vedea cât de mult a fost alterat discursul istoric sub dictatură și s-a impus necesitatea unei evaluări la scară națională a victimelor regimului totalitar comunist.

Dat fiind numărul foarte mare al victimelor represiunilor politice identificate până la momentul actual, "Cartea Memoriei" este editată în 4 volume. Volumele conțin date privind persoanele supuse represiunilor (numele, prenumele reprimatului, anul nașterii, localitatea de origine, anul și motivul represiunii, locul detenției (deportării), date cu privire la reabilitare) din municipiile și raioanele Republicii Moldova. Materialul documentar este structurat conform diviziunii administrativ-teritoriale al Republicii Moldova de până la 12.11.1998. În cadrul raionului, materialele sunt repartizate pe comune, în cadrul comunei – în ordine alfabetică și respectând cronologia represiunilor.

Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting