Noutati
Din nou despre poetul Lucian Vasiliu și poezia sa, între coperți marca Editura Știința, în Actualitatea literară
10.10.2024
Găsim în recenta apariție a publicației Actualitatea literară articolul întitulat „Din nou despre poeți și poezie”, semnat de Remus V. Giorgioni, articolul întitulat „Din nou despre poeți și poezie” - o recenzie pe marginea volumului Despre omul bun și frumos, Lucian Vasiliu, aparut anul acesta în colecția Antologia unui autor, Editura Știința.
Citește mai mult
De sub tipar! Scriitorii basarabeni, Volumul 2 (1850 - 1940)
08.10.2024
Editura Știința anunță apariția volumului II al ediției Scriitorii basarabeni, de Petre V. Haneș.
Volumul 2 al ediţiei continuă cu studiul perioadei dintre 1850 și 1940, împărțită de autor în patru secțiuni, în funcție de derularea aproximativă a marilor epoci politico-istorice (revoluția rusească din 1905, unirea Basarabiei cu România în 1918): epoca 1850–1905; epoca 1905–1918 și epoca 1918– 1940. Este o perioadă mai întinsă, reprezentată de mai multe personalităţi şi creaţii substanţial mai extinse (Ion Sârbu, Al. Donici, A. Russo, B.P. Hasdeu, Z. Arbore, Al. Mateevici, D. Moruzi, C. Stere, L. Donici, C. ...
Citește mai mult
Apariție editorială: Eseul literar în Basarabia. O panoramă
02.10.2024
Se știe că eseul înregistrează, poate mai bine decât alte genuri felul în care se dezvoltă reflecția scriitorilor asupra artei, literaturii, actului de creației, asupra realității din jur, a valorilor culturale, a ideilor sociale și politice etc. Astfel, se poate pune în lumină atât epoca respectivă, așa cum a fost văzută ea de către scriitori, cât și impactul (re)modelator pe care l-au avut timpurile și timpii diferiți ai istoriei asupra acestora din urmă. Volumul reprezintă o panoramă cât se poate de amplă a eseului basarabean, care oferă cititorului interesat șansa de a aprecia, pe cont propriu, atât evoluția genu...
Citește mai mult
De sub tipar! Versiunea în limba rusă a manualelor de educație muzicală pentru clasele a VI-a și a VII-a
02.10.2024
Editura Știința anunță apariția editorială a versiunii în limba rusă a manualelor de educație muzicală pentru clasa a VI-a și a manualului pentru clasa a VII.
Citește mai mult
Apariție editorială: Scriitorii basarabeni, Volumul 1 (1790-1850)
18.09.2024
Editura Știința anunță apariția editorială în colecția Memoriile Basarabiei a volumului 1 - Scriitorii basarabeni (1790-1850), de Petre V. Haneș.
Ediţia de faţă revalorifică, în două volume, cea mai importantă lucrare, Scriitorii basarabeni, a lui Petre V. Haneş (1879-1966), prolific istoric literar, care a reuşit să îmbrățișeze aproape întreaga desfășurare a vieții spirituale românești din secolele XIX și XX. Din cauza dominației rusești, fenomenul literar și cultura românească în Basarabia au căpătat o formă mai deosebită față de celelalte regiuni din spațiul lingvistico-cultural românesc.
Volum...
Citește mai mult
Apariție editorială: Istoria românilor și universală. Manual pentru clasa a VII-a.
16.09.2024
Editura Știința anunță apariția editorială a manualului de Istoria românilor și universală pentru clasa a VII-a.
„Manualul „Istoria românilor şi universală” pentru clasa a VII-a reflectă evenimentele din epoca modernă, prima perioadă (mijlocul secolului al XVII-lea – mijlocul secolului al XIX-lea).
În această epocă, societatea a evoluat în condiții controversate și zbuciumate pentru majoritatea statelor și popoarelor lumii.
În manual sunt prezentate aspecte din viața economică, socială, politică și culturală a statelor lumii, inclusiv a spațiului românesc de la mijlocul secolului al...
Citește mai mult