Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
Istoria Basarabiei, Volumul II, a fost lansat la Muzeul Național de Istorie a Moldovei 26.11.2022

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a găzduit, recent, lansarea unei cărți marca Editura Stiinta, a volumului 2 al monografiei „Istoria Basarabiei: În zorii civilizației românești. De la mijlocul mileniului I până la formarea statului medieval centralizat la români”, semnată de neobositul autor, Ion Țurcanu, prof. univ., dr. hab. în istorie, un nume recunoscut și apreciat pe ambele maluri ale Prutului și nu doar, autor de importante tratate de istorie.


Lucrarea reprezintă o sinteză academică bazată pe cele mai noi realizări istoriografice și surse istorice (scrise, arheologice, lingvistice, antropologice etc.), privind procesul formării civilizației românești și a statului medieval în provincia istorică a Basarabiei.


Volumul de față, al doilea după cel apărut în 2016, cuprinde istoria Basarabiei de la sfârșitul Antichității și până la formarea statului medieval la români. În prima parte a cărții sunt cercetate realitățile din spațiul pruto-nistrean din a doua jumătate a mileniului I (sec. VII-X), mai cu seamă modul de viață al populației autohtone, romanice, dar și chestiunea prezenței trecătoare pe teritoriul respectiv a mai multor popoare nomade. În partea a doua autorul se concentrează asupra specificului societății românești din primele secole ale mileniului II, a genezei vieții urbane și apariției primelor orașe, precum și asupra cuprinderii Basarabiei în cadrul statului moldovenesc timpuriu. În cea de-a treia parte a cărţii este cercetată problema apariţiei denumirii Basarabia, sarcină realizată prin examinarea paralelă a informaţiei cartografice şi raportarea acesteia la datele documentare existente şi la diversele surse istorice.


Moderatorul evenimentului, directorul Editurii Știința a menționat, în discursul său, că apariția primului volum al Istoriei Basarabiei a provocat mai multe întrebări și discuții pe tema: „De ce Istoria Basarabiei?” Mai multe au venit din partea publicului din România.


„Punctul nostru de vedere, care coincide cu punctul de vedere al autorului, este că o istorie a Basarabiei, din orice unghi ar fi privită, chiar şi ţinând cont de sincopele perioadelor de înstrăinare ale acestei provincii, nu poate fi decât parte organică a istoriei întregului popor român.”, a menționat Gheorghe Prini, subliniind că acest punct de vedere coincide cu cel al autorilor Istoriei Transilvaniei, prima ediție fiind editată în anul 1997, la Editura Școala Ardeleană, utorii acesteia fiind Aurel Ioan Pop, astăzi Președinte al Academiei Române, și Ioan Bolovan, astăzi director al Institului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române.


Directorul Editurii Știința a ținut să remarce și contextul organizării evenimentului: „Atunci, când am lansat primul volum „Istoria Basarabiei”, în anul 2016, aici, la parterul muzeului, era amplasat un magazin de mobilă românească.

Astăzi, aici, și-a găsit loc rețeaua de librării „Cărturești”, cea mai modernă, cea mai dinamică rețea de librarii din tot spațiul limbii române, o investiție de imagine de apreciat din punct de vedere a schimbării tendințelor în materie de consum de cultură”


În cadrul evenimentului, cu luări de cuvânt alături de autor au vorbit dr. hab., prof. universitar Gheorghe Postica, dr. Tentiuc Ion, dr. hab. Ion Mereuță și redactorul monografiei, Mihai Papuc.

 
Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi cosul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting