Mihail Kogălniceanu. Opere
Author: Mihail Kogălniceanu
Limba: Română
Tipul copertei: Carte legată
Format: 145x215 mm
Numarul de pagini: 544
Anul apariţiei : 2020
ISBN: 978-9975-85-217-3
Colecţii şi domenii: Moștenire
381 lei
Este in stoc
Descrierea cartii
Ediţie îngrijită de Mihai Papuc
Studiu introductiv de Eugen Lungu
Personalitate exponenţială a paşoptismului, Mihail Kogălniceanu a avut un program personal, dar foarte „european” privind prosperitatea naţiunii: emanciparea poporului, prin obţinerea independenţei şi prin unitate naţională; prosperitatea socială şi economică, obţinută prin abolirea sclaviei, anularea privilegiilor feudale, împroprietărirea ţăranilor şi drepturile democratice pentru toţi cetăţenii. Dar şi acţiuni de propăşire prin acte de cultură: fondarea literaturii naţionale, dezvoltarea teatrului şi a altor arte...
Cunoscut în cercul literaţilor ca fondator al revistei „Dacia literară”, autor al Introducţiei care a devenit programul paşoptismului/ al romantismului românesc, iar în cel al istoricilor – ca ideolog al revoluţiei şi al Unirii Principatelor şi ca prim-ministru care a citit în Parlament Declaraţia de Independenţă a României, Mihail Kogălniceanu e apreciat în toate ipostazele sale esenţiale: scriitor şi publicist; istoric şi politician.
Ediţia cuprinde o selecţie din cele mai reprezentative scrieri ale lui Mihail Kogălniceanu, oferind cititorului imaginea unei personalităţi polivalente: om politic, scriitor, orator, publicist, întemeietor de reviste şi gazete. În volum intră operele de ficţiune şi textele programatice, articolele care abordează probleme literare şi culturale, naraţiunile de inspiraţie istorică, discursuri.
Destinată în primul rând studenţilor, liceenilor, profesorilor şi tuturor celor interesaţi de istoria şi literatura română paşoptistă, cartea e suport ştiinţifico-didactic, dar şi un bun cultural comun, la care trebuie să aibă acces cititorul nostru de azi.
Volumul este aprobat de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale și editat cu contribuția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
Volumul este aprobat de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale și editat cu contribuția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.