(+373 22) 73-96-16

Antologia poeziei românești din Basarabia (1770 - 2020)

Author: Nicolae Leahu Limba: Română Tipul copertei: Carte broșată Format: 145x215 mm Numarul de pagini: 408 ISBN: 978-9975-85-293-7 Anul apariţiei : 2021 Colecţii şi domenii: Literatura română din Basarabia
250 lei
  Este in stoc

Descrierea cartii

După antologia „Literatura din Basarabia în secolul al XX-lea. Poezia”, publicată în anul 2004, reputatul critic, istoric literar şi poet Nicolae Leahu revine acum cu o a doua selecţie reprezentativă pentru „dimensiunea estică a poeziei române culte”, care extinde, urmând unor antologii mai restrânse, realizate între timp de alţi câţiva confraţi, cartografierea teritoriului liric dintre Prut şi Nistru până la începuturile, foarte stângace, de „dimineaţă a poeţilor”, din secolul al XVIII-lea. Efortul antologatorului este de a închega o imagine cât de cât creditabilă a unei vârste poetice cu valoare estetică mai degrabă accidentală, pe un parcurs nesigur şi poticnit, recunoscut ca atare chiar de foarte modeştii autori. Antologatorul invită, pentru întărirea firavelor forţe lirice, şi vizitatori ocazionali din Moldova mai mare de peste Prut, făcând încă o dată evidentă artificialitatea brutalei rupturi istorice dintre cele două ţărmuri moldovene şi româneşti, cu urmări grave asupra eforturilor de recuperare. Foarte atent-analitică, introducerea istoricului literar îmbină cronologia cu criteriul tematic, trasând linii de demarcaţie permeabile între epoci şi stiluri, argumentate de selecţia exigentă a textelor, adusă la zi. Se oferă astfel „o mică hartă lirică elocventă pentru eforturile dramatice ale poeţilor basarabeni de a afirma spiritul creator al acestor locuri.” (Ion Pop).

Antologia de față inaugurează o nouă colecție de carte a Editurii Știința: „Literatura română din Basarabia”. Cartea e adresată tuturor celor interesați de poezie și de istoria literaturii, profesorilor, studenților, elevilor, scriitorilor și criticilor literari de pe ambele maluri ale Prutului.
Descarcă oferta

Coșul meu
Vezi cosul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright 2015 Știința
Developed by WebConsulting