Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
Seria de publicistică social-politică a lui Costantin Stere, completată cu volumele 3, 4 și 5 25.03.2024

Editura Știința anunță apariția editorială a încă trei volume în seria de carte în cinci volume care cuprinde o mare parte din publicistica social-politică a lui Constantin Stere: articolele, studiile și eseurile, „cronicile interne” și „cronicile externe”, recenziile, interviurile, replicile polemice etc., având ca numitor comun chestiuni social-politice, toate publicate de cunoscutul scriitor şi om politic de-a lungul a aproape patru decenii, între 1893 și 1933.


Volumul al treilea
din seria consacrată publicisticii social-politice cuprinde texte scrise în 1917. În editorialele sale din „Lumina” (apărută la 18 august/1 septembrie 1917), în analizele conflictului dintre Germania şi Anglia, care „înfăţişează o fază caracteristică a dezvoltării economice mondiale”, în articolele despre situaţia Basarabiei, „ameninţată să fie prinsă în vârtejul revoluţiei ruseşti” ş.a., C. Stere se prezintă ca un bun avocat al cauzei germane, a cărei armă cea mai sigură era munca paşnică. El înalţă o odă germanismului în genere şi îndeosebi Monarhiei Habsburgice (Războiul şi Orientul European, Contele Czernin şi rolul Austriei, Civilizaţia europeană şi rasa germană), care ar salva, în fond, Europa de la subjugarea ei de către Rusia și, în acelaşi timp, ar reprezenta soluţia pentru „toate popoarele bazinului dunărean”.


Volumul al patrulea
cuprinde texte apărute în 1918, anul în care toate provinciile istorice locuite de români s-au unit într-un stat național, România. Majoritatea acestor texte au fost publicate în ziarul „Lumina”, fondat şi condus de C. Stere. Activitatea desfășurată la „Lumina”, acoperind aproape 15 luni, este cea mai intensă din toată viața sa. În cele 452 de zile de existenţă a ziarului, a semnat 275 de texte, între care 239 editoriale, 41 de „carnete” și două note. Temele și motivele tratate sunt: Cauzele şi efectele războiului mondial, Războiul României, Idealul naţional, Revoluţia din Rusia şi consecinţele ei, Naţionalităţile din Rusia, Perspective, Răspunsuri şi polemici, Situaţia Basarabiei ş.a.


Volumul al cincilea
din seria consacrată publicisticii social-politice a lui Constantin Stere cuprinde texte apărute între anii 1920 şi 1934: articole de „cronică externă” (Pax britannica, Consecințele economice ale Tratatului din Versailles, Criza mondială ş.a.); o suită de articole ce se ocupă de rolul Partidului Țărănesc din Basarabia, de ideologia lui; polemici cu adversarii politici (Partidul Țărănesc şi muncitorimea orăşănească, Răspunsul unui nelămurit, Sămănător de vrajbă); discuții asupra noii Constituții (Procedura de revizuire, Constituanta sau Camerele de revizuire, Calea mântuirii); glose pe marginea situației din regiunea transpruteană (Ororile din Basarabia, Iar anchete?, Basarabia. Prigoana contra unei provincii); editoriale ce formulează concepțiile sale asupra condițiilor necesare constituirii unei formațiuni politice (Agricultura, Politica economică şi socială, Condițiunile progresului social).


Volumele sunt însoţite de o secţiune de note şi comentarii cu referinţă la problematica şi contextul în care au apărut textele în cauză.


Ediția C. Stere
se adresează cercetătorilor literari, istoricilor, tuturor celor pasionati de opera lui complexă.


Ediție de Victor Durnea

Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting