Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
(FOTO) De Ziua Națională a Lecturii, Editura Știința a lansat un nou volum de Dimitrie Cantemir 15.02.2024

În contextul Zilei Naționale a Lecturii, Editura „Știința”, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, a lansat, pe 14 februarie, un nou volum în colecția „Moștenire”, intitulat „Dimitrie Cantemir. Opere. Despre numele antice și de astăzi ale Moldovei. Istoria Moldo-Vlahică. Viața lui Constantin Cantemir, zis cel Bătrân, Domnul Moldovei”, ediție îngrijită de Andrei și Valentina Eșanu, traduceri din limba latină de Dan Slușanschi.




Editura Știința, participă activ la promovarea Zilei Naționale a Lecturii. Anul trecut, la prima ediție, a lansat o ediție de excepție a poeziei române contemporane - Antologia poeziei românești după 1945 în patru volume, cu participarea celor mai marcante personalități ale culturii naționale din tot spațiul limbii române.


La cea 2-a ediție a Zilei Naționale a Lecturii, lansăm operele a 2 dintre cele mai proeminente personalități savante ale neamului românesc - Bogdan Petriceicu Hasdeu și Dimitrie Cantemir, au menționat, din start organizatorii lansării.


„Aici și acum, la Biblioteca Națională, lansăm al 6-a volum și, la moment, ultimul din Programul editorial al Editurii Știința de publicare a celor mai importante opere ale lui Dimitrie Cantemir.


Angajamentul Editurii Știința de a publica cele mai importante opere ale ilustrului savant Dimitrie Cantemir, nu este întâmplător, nu este un proiect ocazional.


Publicarea edițiilor Cantemir face parte dintr-un vast Program de valorificare a moștenirii literare a neamului românesc, realizat sub genericul „Moștenire”, program inițiat de către Editura Știința imediat după proclamarea independenței.


Proiectul de editare a celor mai importante opere a lui Cantemir a fost impulsionat de publicarea, în anul 2008, de către Editura Știința a monografiei colective „Dinastia Cantemiriștilor”. Lucrarea a fost publicată cu prilejul împlinirii a 335 de ani de la naștere și 285 de ani de la moartea ilustrului savant enciclopedist.


Coordonatorul și redactorul-șef al monografiei colective „Dinastia Cantemiriștilor” este academicianul Andrei Eșanu.




A urmat o perioadă relativ îndelungată de căutare, convingere și contractare a îngrijitorilor, prefațatorilor și traducătorilor pentru fiecare lucrare în parte.

Dl. academician Andrei Eșanu cunoaște și poate să confirme acest lucru.


Ca rezultat al căutărilor, la elaborarea edițiilor Cantemir au fost utilizate rezultatele celor mai recente cercetări și au fost implicați direct unii dintre cei mai buni cantemirologi din România și Republica Moldova, cum ar fi acad. Virgil Cândea, acad. Andrei Eșanu, Dan Slușanschi, Stela Toma, Elvira Sorohan, Ioana Feodorov, Valentina Eșanu și alții.

Astfel, în anul 2016 au fost publicate „Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor” și „Istoria ieroglifică”. În 2018 am trimis la tipar „Divanul”.

În 2019 am publicat două ediții Cantemir: „Descrierea stării de odinioară și de astăzi a Moldovei” și „Istoria creșterii și descreșterii Curții otomane...”.


Astăzi vă prezentăm ultimul volumul din proiectul nostru editorial Dimitrie Cantemir. Opere. Și anume: „Despre numele antice și de astăzi ale Moldovei” ; „Istoria Moldo-Vlahica” și „Viața lui Constantin Cantemir”. Ediție de Andrei și Valentina Eșanu. Traducere de Dan Șlusanschi.” – a menționat directorul Editurii Știința, Gheorghe PRINI.


Academicianul Andrei Eșanu a menționat că volumul are 440 de pagini, iar primele dintre aceste două lucrări despre numele vechi și de astăzi ale Moldovei și Istoria Moldo-Vlahică sunt dedicate istoriei antice și medievale ale românilor. Acestea cuprind o serie de probleme dedicate originii poporului român, limbii române și continuității românilor pe aceste meleaguri, care descind din coloniștii romani, aduși aici de împăratul Traian și care au continuat ca romani, ca cetățeni romani să locuiască pe aceste meleaguri din timpurile cele mai vechi, din secolul al doilea după Hristos și până la hotarul secolelor XVII-XVIII.


„Cantemir considera că limba română și poporul român sunt chiar în limba latină și poporul roman, numai că prin evoluție istorică s-a ajuns de la pronunția de roman în român. A treia lucrare este dedicată vieții tatălui său, Constantin Cantemir, care a domnit între anii 1685 și 1693, perioadă foarte complicată în istoria Moldovei, fiindcă Moldova stătea în calea marilor războaie între Polonia și Imperiul Otoman și războaiele aveau loc chiar pe teritoriul Moldovei, care suferea, era jefuită prădată, arsă. Bătrânul Cantemir încerca să țină țara sub control, s-o apere de năvălirile turcilor și polonezilor și să continue cât de cât viața, sub toate aspectele, în Moldova. Acesta e meritul lui Constantin Cantemir, care a încercat să-l arate și fiului său, Dimitrie Cantemir”, a precizat Andrei Eșanu.


În context, profesorul universitar Victor Țvircun a afirmat că Andrei și Valentina Eșanu au făcut o activitate foarte nobilă, fiindcă ei au scos lucrări ale lui Dimitrie Cantemir, care deja au devenit o raritate bibliografică: „Ultimile ediții ale acestor cărți au fost cu publicate cu mai mult de 30 de ani în urmă. S-a făcut un lucru extraordinar de mare pentru a aduce niște repere, comentarii, ceea ce nu s-a făcut în lucrările precedente. Eu consider că este un lucru titanic, care trebuie să fie apreciat la cea mai înaltă valoare”, a subliniat Victor Țvircun.


Volumul lui Cantemir, lansat de Ziua Lecturii este simbolic pentru Editura „Știința”, care recent a împlinit 65 de ani.


În această perioadă au fost editate 100 de titluri în colecția ”Moștenire”, aparținând unui număr de 47 de autori. „E o realizare foarte importantă, în perspectivă asumată fiind tipărirea lucrărilor a 100 de scriitori în această colecție. ”, a conchis Gheorghe Prini.




Pe marginea volumului s-au mai pronunțat directorul BNRM Elena Pintilei, vicepreședintele AȘM, Ion Hadârcă, deputatul Vasile Șoimaru, cercetătorii Victor Ghilaș, Gheorghe Bobână, Vasile Malanețchi


În aceeași zi, în prezența cititorilor, oaspeților și criticilor literari, la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Editura „Știința” a lansat lucrarea „B.P. Hasdeu. Scrieri. Arhiva istorică a României”. Volumele 20 și 21.

 
Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting