Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
Apariții editoriale în colecția Moștenire, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Scrieri, volumele 20 și 21, Arhiva istorică a României 22.12.2023

Ediție critică de I. Oprișan


Volumul 20, Scrieri, cuprinde Arhiva istorică a României, prima operă ştiinţifică importantă a lui B.P. Hasdeu. Ea reprezintă, pe de o parte, o încununare a activităţii istorice desfăşurate în paginile revistelor Foaia de storiă romană, Foiţa de istorie şi literatură şi Din Moldova (Lumina), iar pe de alta constituie un model pentru viitorime, trasând drumul publicării, nu numai a documentelor slave, cum s-a relevat, ci a tuturor mărturiilor vechi, indiferent în ce limbă s-au păstrat.


Revista Arhiva istorică a României a publicat pe parcursul existenţei sale (august 1864 – februarie 1869) 533 de acte şi documente din arhivele naţionale și străine, datate şi nedatate, referitor la trecutul românesc. Reunite la un loc, acestea totalizează 1.008 pagini şi au fost tipărite de cărturar în patru tomuri, apărute între anii 1865 şi 1869.

Volumul 20 include o parte din textele cuprinse în tomul 1, partea întâia şi a doua, care se intitulează „Arhiva istorică a României. Sub auspiciele Ministerului Justiţiei, Cultelor și al Instrucţiunii Publice. Colecţiune critică de documente asupra trecutului român, începând de la timpii săi mai depărtaţi și până la anul 1800”, având pe frontispiciu numele lui B.P. Hasdeu.

Volumul se încheie cu o secţiune de note şi comentrii, care aparţin atât savantului, cât şi autorului ediţiei critice, distinsul hasdeolog I. Oprișan, promotorul cel mai competent și cel mai activ al operei lui Hasdeu.

Volumul 21 continuă publicarea actelor şi documentelor din „Arhiva istorică a României”, prima operă ştiinţifică a lui B.P. Hasdeu, prin reproducerea textelor din următoarele trei tomuri din cele patru, publicate de savant între anii 1865 şi 1869: textele tomului II (București, Imprimeria Statului, 1865), textele din tomul III care poartă ca titlu: „B. Petriceicu Hăjdeu, Archiva istorică a României, sub auspiciile Ministerului Instrucţiunii Publice, București, Imprimeria Statului, 1867” şi textele din tomul IV, intitulat „Materialuri pentru istoria Colonielor române în Galiţa. Dissertaţiuni şi documente”.

O secţiune aparte de la sfârşitul volumului conţine o serie de note şi comentarii la texte, care aparţin atât cărturarului, cât şi autorului ediţiei critice.

Volumul este destinat cercetătorilor, lingviștilor, istoricilor, studenților și profesorilor, celor interesați de moștenirea lui Hasdeu.

Ediția B. P. Hasdeu se adresează cercetătorilor literari, istoricilor, tuturor celor pasionati de opera lui complexă.

Va urma!
 
Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting