Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16

Literatura română din Basarabia


Colecţia Literatura română din Basarabia include volume de diferite genuri literare reflectând evoluția acestor genuri în spațiul dintre Prut și Nistru de la origini până în ziua de azi. Textele propuse de antologatori, tot ei autori ai studiilor introductive, sunt selectate ca reprezentative pentru epoca si autorul concret, fie ca valoare estetică în sine (criteriul prioritar), fie cu importanța lor istorică sau culturală.


Implicit, e vorba de lucrări care demonstrează prezenţa unei continuități literare, a unei spiritualităţi naţionale, româneşti, pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, pe parcursul a mai bine de două secole, indiferent în ce configuraţii politice se încadra: Moldova voievodală, Imperiul Rus, România reîntregită, URSS ori Republica Moldova independentă. În acest sens şi în aceste condiţii, adesea nu doar nefavorabile, ci şi ostile oricăror manifestări culturale de performanţă, textele literare de diferite genuri sunt eminamente necesare pentru restabilirea panoramei unei culturi în evoluţie dramatică.


Multe dintre textele literare incluse în această colecţie sunt cunoscute doar unui cerc îngust de cercetători, foarte puţin cunoscute publicului cititor din Republica Moldova de azi şi cvasinecunoscute cititorului de azi din România sau alte spaţii locuite de români. Consecutiv, colecția e un fapt deopotrivă cultural, literar și istoric, dar și un act reparator și recuperator.

Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting