Volumul prezintă o selecție semnificativă din opera literară a lui Mircea Streinul (1910–1945). Compartimentul de poezie reia o parte importantă din antologiile realizate de autor, Itinerar cu anexe în vis (Cernăuți, Iconar, 1934) și Opera lirică 1929–1939 (Cernăuți, 1939), care cuprindeau opera lirică a lui Mircea Streinul în cvasitotalitate. În cazul unor poeme mai ample, precum Tarot sau călătoria omului, gândit ca o structură organizată muzical, anumite secvențe, considerate neînsemnate, au fost eliminate. În secțiunea Texte programatice, memorialistice și reportaje, se publică o selecție din scrierile cu caracter teoretic ale lui Mircea Streinul, recuperate din presa momentului sau din volumele autorului, dar și, pentru prima dată într-un volum, reportajul Cernăuți, orașul dintre cețuri, metaforă puternică, intrată în conștiința publică.
Partea ultimă a volumului republică, pentru prima dată după 1942, Prăvălia diavolului, un roman-sinteză.
Un Studiu introductiv, aparţinând profesorului universitar, criticului şi istoricului literar Mircea A. Diaconu, ca și reperele biobibliografice, câteva note și comentarii finale și un grupaj de fotografii întregesc volumul sub latură documentară.
Cartea îi are ca destinatari pe toţi cititorii interesaţi de moştenirea culturală şi literară, iubitori de poezie şi proză, cercetători, profesori, precum şi tineretul studios.
Studiu introductiv, text ales, tabel cronologic, note și comentarii de Mircea A. DIACONU