(+373 22) 73-96-16
Noutate editorială în Colecția Moștenire, Bogdan Petriceicu Hasdeu: două volume de Scrieri, Folclor literar 07.12.2020

Editura Știința anunță apariția editorială a încă două volume de scrieri în colecția Moștenire, Bogdan Petriceicu Hașdeu: Folclor literar (Folclor tradițional în versuri (volumul 18) și Proza populară (volumul 19).

Ediția critică este semnată de I. Oprișan.


Volumul 18 include prima secţiune a colecției de folclor a lui B. P. Hasdeu, Folclorul tradiţional în versuri: poezia sărbătorilor de peste an, poezia evenimentelor celor mai importante din viaţa omului, balade, lirică populară, rituri, ghicitori, proverbe, folclorul copiilor ş.a. Textele sunt orânduite pe genuri şi specii, iar în interiorul lor, tematic şi funcţional.


Ediţia e însoţită de un studiu introductiv, care oferă cititorului o privire generală asupra valorii şi a semnificaţiei textelor colecţiei, şi de un compartiment de Note, comentarii şi variante, care conţine detalii asupra locului de provenienţă a fiecărui text, datei la care a fost cules, a numelui şi profesiei referenţilor, precum şi asupra cotei de înregistrare la biblioteci şi arhive, în care textul în cauză poate fi regăsit.

Volumul 19 continuă publicarea folclorului literar din colecția de folclor a lui B. P. Hasdeu, prezentându-ne cea mai importantă secțiune din cadrul acesteia – proza populară: basme, legende, povestiri fantastico-superstițioase, tradiții istorice și snoave. Textele – unele de mare interes (în special basmele fantastice) – reflectă universul atât de puțin cunoscut, la sfârșitul secolului al XIX-lea, al povestirilor mitologice și superstițios-fabuloase.

Într-o Addenda sunt reproduse răspunsurile la Chestionarul juridic din județul Bacău, care exemplifică metodologia de valorificare preconizată de savant pentru prelucrarea materialelor adunate. Aparatul critic al volumului este însoțit de Note, comentarii și variante și de Indicii de culegători și localități din care provin textele.

Cele două volume, ca și întreaga Colecție „Moștenire”, sunt destinate cercetătorilor literari, etnografilor, etnologilor, studenților și profesorilor, celor interesați de creația populară orală.


Descarcă oferta

Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright 2015 Știința
Developed by WebConsulting