De mult nu v-am bucurat cu noutăți în colecția Personalități notorii. Îl onorăm, la final de 2024, prin această nouă apariție editorială marca Știința, pe înzestratul pictor şi grafician, Igor Vieru, care a avut o esenţială contribuţie în procesul de evoluţie a artei plastice în spaţiul dintre Prut şi Nistru în perioada imediat postbelică. Creaţia lui îşi are sorgintea în tradiţia folclorică ancestrală românească şi s-a dezvoltat în strânsă legătură cu exigenţele artistice ale epocii moderne.
Igor Vieru este omul şi artistul care, în jumătatea a doua a secolului XX, în epoca realismului socialist de sorginte sovietică, a iniţiat, sprijinit şi promovat curentul naţional în artele plastice din Moldova. Distins artist şi om de cultură, Igor Vieru a fost, în acelaşi timp, şi un versat cadru didactic - Liceul de Artă din Chişinău îi poartă numele.
La o sută de ani de la naşterea artistului, am considerat oportună apariţia unei cărţi ce îi este dedicată în seria editorială „Personalităţi notorii”. Cu atât mai mult că, din păcate, până la această dată, încă nu a fost elaborat un studiu monografic, amplu şi bine documentat, despre viaţa, activitatea şi opera lui. Prezentul volum va putea servi drept veridică sursă de informaţiicu privire la Igor Vieru, dar şi ca oglindă vie a modului în care omul şi artistul a fost cunoscut, receptat şi apreciat de către contemporanii săi.
Culegerea înmănunchează o selecţie din multitudinea de scrieri cu caracter ştiinţific, publicistic, critic-informativ sau omagial-comemorativ (articole, eseuri, studii, note, comentarii, evocări, dedicaţii lirice etc.), care i-au fost consacrate de-a lungul timpului în presa periodică şi în ediţiile speciale ce i-au vizat activitatea, personalitatea şi opera.
Volumul e destinat cercetătorilor în domeniu, elevilor, studenților, profesorilor și tuturor prețuitorilor de carte bună.
Ediţie de Vasile Malaneţchi şi Tamara Malaneţchi