(+373 22) 73-96-16
Necrolog Stancu Ilin 15.10.2020


Editura Ştiinţa anunţă cu tristeţe că s-a stins din viaţă reputatul filolog Stancu Ilin (1933-2020, în noiembrie curent ar fi făcut 87 de ani), remarcabil cercetător al moştenirii culturale a lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu şi Ion Luca Caragiale. Prieten şi colaborator al nostru de cca trei decenii, coordonator, împreună cu Ionel Oprişan, al ediţiei de
Scrieri ale lui B.P.Hasdeu de la editura Ştiinţa (în curs de pregătire pentru tipar sunt volumele 18 şi 19 ale ediţiei), cea mai amplă ediţiei a operei lui Hasdeu din tot spaţiul limbii române. Coordonator al ediţiei de Opere ale lui Ion Luca Caragiale de la Editura Ştiinţa (împreună cu Nicolae Bârnă şi Constantin Hârlav), din aceeaşi colecţie „Moştenire”, precum şi al ediţiei de Poveşti ale lui Ion Creangă din colecţia „Câmpul de lectură”.


Stancu Ilin a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti. A beneficiat de o bursă de cercetare la Universitatea din Tübingen şi o alta la Universitatea din Bonn. Şi-a susţinut teza de doctor în filologie cu o teză despre Liviu Rebreanu. A fost, din 1957 şi până în ultima clipă, cercetător la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu”. A fost unul dintre cei mai insistenţi exploratori ai operei şi ai biografiei lui Liviu Rebreanu, Ion Luca Caragiale, Bogdan Petriceicu-Hasdeu. Unul dintre subiectele larg cercetate de Stancu Ilin a fost presa literară românească.


Condoleanţe familiei, prietenilor şi tuturor celor care l-au cunoscut. Dumnezeu să-l odihnească.

Credit foto: jc.md

Descarcă oferta

Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright 2015 Știința
Developed by WebConsulting