Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
Lansare de cărți ale editurilor Știința și Cronedit la Casa cu absidă, Iași 27.05.2021

Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România, Institutul Francez din România la Iaşi, Editura Stiinta din Chișinău și Editura Cronedit din Iași au organizat miercuri, pe 26 mai, lansarea volumelor: Acest freamăt blând al absurdului (nuvele de Muriel Augry), Encres lacérées / Cerneluri lacerate (poeme de Muriel Augry) și Les cordes de la vie / Corzile vieții, (poeme de Sylvestre Clancier).


Evenimentul de lansare a celor trei volume de poezii și nuvele a avut loc, în premieră după pandemie, cu prezența fizică a participanților, la Casa cu Absida. Uniunea scriitorilor din Romania - Filiala Iași.

În cuvântul de deschidere a manifestării de lansare, Cassian Maria Spiridon, scriitor, președinte al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași, redactor-șef al revistei Convorbiri Literare și director al editurii „Timpul” a accentuat importanța evenimentelor reale, care oferă posibilitateacomunicarării pe viu între scriitori, editori, dar și publicul iubitor de carte, specificând faptul că aceasta e prima manifestare de acest gen după relaxarea restricțiilor impuse de Pandemia de Covid 19 și că e simbolic, întrucât a adunat la Casa cu absidă, unde își are sediul Uniunea Scriitorilor din România la Iași, reprezentanți ai mediului de creație din trei țări - Franța, România și Republica Moldova:

„Acest eveniment a adunat oameni de creație din cele trei țări, care, în pofida dificultăților, în tot acest timp au activat, au editat cărți în colaborare și iată că au găsit timp să vină în fața cititorilor pentru a le prezenta și a vorbi pe margine lor, fapt care ne bucură și pentru care le mulțumim tururor celor prezenți.”


Prezent la eveniment, Gheorghe Prini, editor, președinte al Uniunii Editorilor din Republica Moldova, director al editurii „Știința” din Chișinău, a accentuat importanța colaborării între editurile de pe cele două maluri ale Prutului întru edificarea podului de cărți, menționând că în tot acest timp editorii nu au stat, ci au muncit „în izolare”, așa cum acesta e specificul muncii editorilor: „ În perioada de restricții, colaborarea Editurii Știința cu autori și îngrijitori de cărți, stabiliți în România chiar s-a intensificat. Astfel, pe lângă cărțile lansate astăzi, cu autori străini și traducători din România, au mai văzut lumina tiparului: două volume de Scrieri semnate de Sergiu Matei Nica și îngrijite de Victor Durnea; debutul editorial în noua colecție „Memoriile Basarabiei”: „Prin Basarabia românească 1918 – 1944”, antologie de Olga IORDACHE și Liviu PAPUC; „Pro Basarabia Pro România”. Scrisori deschise de Dumitru C. Moruzi, ediție îngrijită de Victor DURNEA. De asemenea, rodul colaborării Editurii Știința cu Editura RAO în 2020 -2021 a făcut posibilă apariția volumului „Imaginabilis”, autor Mihai Șleahtițchi.”

De asemenea, dl director Gh. Prini i-a invitat pe autorii volumelor prezentate să-și lanseze operele și la Chișinău, pe 31 august, de Ziua Limbii Române. Invitația a fost acceptată.


Și Valeriu Stancu, scriitor, traducător al celor trei volume prezentate, dar și co-editor al acestora,membru al Uniunii Scriitorilor din România, director alEditurii Cronedit din Iași, dar și Marius Chelaru, scriitor, redactor-șef al revistei Poezia au susținut discursurile ante-vorbitorilor, apreciind „fericita ocazie care a adunat atâta lume bună, creatoare și iubitoare de carte în această zi de mai la Casa cu absidă din Iași”.


La rândul lor,autorii Muriel Augry, poetesă și prozatoare franceză, directoare a Institutului Francez din România la Iaşi, autoarea volumului de nuvele „Acest freamăt blând al absurdului”, Editura Știința, Chișinău / Editura Cronedit, Iaşi, 2021, dar și al volumului de poeme „Encres lacérées / Cerneluri lacerate”, Editura Cronedit, Iaşi, 2020, traducere de Valeriu Stancu; și Sylvestre Clancier, scriitor francez, președinte al Academiei „Mallarmé”, autorul volumului de poeme „Les cordes de la vie / Corzile vieții”, editat grație colaborării între Editura Cronedit (PoeMondia), Iaşi / Editura Știința, Chișinău, 2020, - au mulțumit celor prezenți, dar și gazdei pentru colaborare și prezență și au delectate publicul cu un recital poetic.


După dialogul cititorilor cu autorii celor trei volume, s-au împărțit dedicații și autografe.

(În prima fotografie, de la stânga la dreapta: Casian Maria SPIRIDON, Sylvestre Clancier, Muriel Augry, Marius Chelaru, Valeriu Stancu și Gheorghe Prini)

 
Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting