Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
Editura Știința – prima în topul transparenței 29.05.2020

Editura „Știința" ocupă prima poziție în clasamentul celor mai transparente întreprinderi cu capital public din Moldova, potrivit estimărilor Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și INEKO Slovacia.
Informația a fost prezentată publicului în cadrul unei conferințe video, pe 28 mai 2020.


Pentru calcularea clasamentului de transparență a fost monitorizată activitatea a 67 de întreprinderi de stat, municipale și societăți comerciale cu capital integral sau majoritar de stat sau municipale din Republica Moldova în anul 2019. Întreprinderile cu capital public au fost evaluate în baza a șase criterii de transparență: indicatorii economici, transparența și accesul la informație, achizițiile publice și proprietatea, resursele umane, etica și conflictul de interese, granturi și caritate. Punctajul maxim pentru o întreprindere constituie 100 de puncte. Astfel, cele mai transparente întreprinderi sunt Î.S. „Editura Știința” (44 de puncte), Î.S. „Radiocomunicații” (43 de puncte) și Î.S. „Manejul de Atletică Ușoară” (40 de puncte). Potrivit raportului nr.2 de monitorizare a transparenței întreprinderilor cu capital public, semnat de juristul Viorel Pîrvan, media generală de transparență a întreprinderilor de stat, întreprinderi municipale și societăți comerciale cu capital integral sau majoritar de stat sau municipale din Republica Moldova constituie 17,9 %.


La fel, în cadrul conferinței video, dr. în economie, Mihail Manoli a scos în evidență cele mai transparente întreprinderi luând în considerare sustenabilitatea lor financiară. Potrivit analizei lui, întreprinderile cu capital public duc lipsă de transparență și de o gestionare eficientă, completate de influența factorului politic. Iar expertul Transparency International din Slovacia, Michal Pisko și-a împărtășit experiența privind clasamentul transparenței companiilor de stat și municipale din țara sa.


Conferința video de prezentare a clasamentului poate fi vizionată aici: „Transparența întreprinderilor cu capital public din Moldova: între eficiență, reforme și independență financiară”


Știrea integrală o găsiți aici: Topul celor mai transparente întreprinderi cu capital public din Moldova: Editura „Știința", Manejul de Atletică Ușoară și Radiocomunicații, primele în clasament


Topul celor mai transparente întreprinderi cu capital public din Republica Moldova poate fi accesat pe portalul de date deschise www.companies.viitorul.org.

Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting