Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
Editura Știința în top trei edituri, conform indicatorilor estimativi ai Camerei Naționale a Cărții 01.12.2023

Camera Naţională a Cărţii din Republica Moldova (CNCRM) a organizat, la 30 noiembrie 2023, cea de-a doua ediție a Conferinţei-dezbatere:„Sistemul editorial naţional – Camera Naţională a Cărţii: tendinţe de dezvoltare în era digitală”, care a întrunit editori naţionali (manageri top ai editurilor, tipografiilor, instituţiilor cu activitate editorială).


La lucrările conferinţei au participat: secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol; directori şi reprezentanţi ai editurilor, tipografiilor şi instituţiilor cu activitate editorială; laureații, dar și învingătorii Concursului Naţional „TOP-3 Editori 2022”.


Manifestarea a avut drept scop amplificarea cooperării şi integrării în contextul editorial naţional şi internaţional; crearea unui mediu benefic de comunicare profesională: editori – CNCRM – potenţiali parteneri; modificări la „Legea cu privire la activitatea editorială” Nr 939/2000; abordare de perspectivă a funcţionării Depozitului Legal; securitatea informaţională a procesului editorial.


Organizatorii au venit cu anumite constatări, construind un dialog axat pe statistica editorială naţională; situaţia la zi a Depozitului Legal; sistemele internaţionale de numerotare ISBN, ISMN.


În discursul său, Andrei Chistol, secretarul de stat al Ministerului Culturii a accentuat atât prestația Camerei Naționale a Cărții a Republicii Moldova ca membru național activ al sistemelor informaționale, cât şi sprijinul Ministerului Culturii pentru Programul de editare a cărții naționale.


Prezent la eveniment, Gheorghe Prini, directorul Editurii „Ştiinţa”, Preşedinte al Uniunii Editorilor din Moldova a menţionat contribuţia substanţială, importanţa şi rolul CNCRM la elaborarea statisticii editoriale, la dezvoltarea Registrului global al editorilor, a programului CIP (Catalogarea înaintea Publicării), accentuând decizia corectă a Parlamentului din anul 2011 – de a păstra autonomia Camerei Naţionale a Cărţii din Republica Moldova.


Renata Cozonac, directoare generală a CNCRM, a reafirmat importanţa respectării şi aplicării legii cu privire la activitatea editorială, legii cu privire la drepturile de autor şi conexe, punând accent pe securitatea informaţională de transmitere a metadatelor în lanţul Editor-CNCRM-Editor.


Participanții au abordat şi modificările la Legea 939/2000, şi anume subiectul distribuirii unui exemplar de Depozit Legal către Biblioteca Naţională a României.


Prezenți la eveniment, învingătorii Concursului Naţional „TOP-3 Editori 2022”, organizat de către CNCRM în scopul stimulării activității editoriale, promovării experienței avansate şi inovatoare, precum și motivării editorilor, și-au ridicat trofeele, prima în top fiind, conform indicatorilor de evaluare a orhanizatorilor, Editura Știința, urmată de editurile Arc și Cartier.


La data desfăşurării conferinţei în RM erau înregistraţi 356 editori (edituri, tipografii, instituţii cu activitate editorială), dintre care – 162 editori activi. Anual editorii scot de sub tipar circa 2500 de titluri de carte.


Conferinţele editoriale rămân a fi o punte ce facilitează comunicarea dintre editor-bibliotecă-beneficiar, CNCRM continuând a fi veriga principală în acest lanţ, asigurând stabilitatea şi sporirea calităţii informaţiei în Republica Moldova. CNCRM, la nivel naţional şi internaţional, este apreciată ca o prelungire a unei vocaţii bibliografice de prestigiu, asumându-și responsabilităţi specifice unei agenţii bibliografice naţionale.

 
Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting