Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
Cărţile Ştiinţa în presa scrisă 18.12.2017

“Literatura din Basarabia. Început de secol XXI” în JURNAL DE CHIȘINĂU, "Cultură", 17 decembrie 2017.

Articol de Irina Nechit.

http://www.jc.md/o-literatura-foarte-tanara-pentru-cititorii-de-pe-ambele-maluri/


Cel mai amplu proiect editorial al anului, cu certitudine, este seria de antologii cu genericul “Literatura din Basarabia. Început de secol XXI”, proiect inițiat și realizat de editurile Arc (director, Iurie Bîrsa) și Știința (director, Gheroghe Prini). În cadrul proiectului au apărut șase volume cu texte clasificate pe genuri.
Antologiile valorifică literatura scrisă în limba română de autori basarabeni la începutul secolului XXI. Coorodnatori ai colecției sunt Mircea V. Ciobanu și Eugen Lungu. Seria de antologii a apărut cu contribuția Ministerului Culturii.


O nouă față a literaturii române din Basarabia

Noua serie continuă, ca o ştafetă, ciclul antologic „Literatura din Basarabia în secolul XX”, care a apărut în 2004, însumând 12 volume. Colecţia recentă antologhează scrierile editate după anul 2000 până în prezent (2017). Potrivit editorilor, ”proiectul reprezintă o nouă faţă a literaturii române din Basarabia, o literatură privită în dinamica ei evolutivă, antologată chiar în timpul în care se produce. Volumele au câte un studiu introductiv, cu tabloul la zi al genului în cauză şi cu prezentarea autorilor şi a textelor selectate”.

Volumul Poezie a fost antologat de Lucia Țurcanu, antologatorul volumului Proză scurtă este Iulian Ciocan, genul Roman a fost antologat în două volume de către Maria Șleahtițchi, antologia Dramaturgie o are ca autoare pe Irina Nechit, iar Adrian Ciubotaru a conceput antologia Eseuri, Critică literară.

Antologia Poezie este cea mai variată ca tendinţe şi retorici, ca stil şi manieră, poezia fiind genul cel mai prolific şi cu cea mai mare relevanţă estetică pe segmentul basarabean al literaturii române. Selecţia include texte de la cele semnate de şaizecistul Aurelui Busuioc, rămas fidel esteticii neomoderniste încă de la debut, până la cele ale recent intraţilor în poezie postdouămiişti Alexandru Cosmescu, Virgil Botnaru, Anatol Grosu, Ion Buzu, Ecaterina Bargan, Maria Paula Erizanu ş.a.

La categoria Roman, din cele mai bine de o sută de titluri publicate de scriitori care locuiesc ori au locuit și s-au lansat în spațiul basarabean, Maria Șleahtițchi a selectat 12 texte reprezentative, ne informează editorii. Romanele selectate aparțin autorilor din generații diferite și care ilustrează tehnici narative variate: Aureliu Busuioc, Vladimir Beșleagă, Serafim Saka, Val Butnaru, Nicolae Popa, Ghenadie Postolache, Emilian Galaicu-Păun, Dumitru Crudu, Iulian Ciocan, Liliana Corobca, Ștefan Baștovoi, Tatiana Țîbuleac.

Volumul Proză scurtă ne propune ”o incursiune incitantă într-un univers ficțional a cărui trambulină este realitatea tranziției moldovenești”, adunând mai multe schițe, povestiri și nuvele scrise de cei mai buni 20 de autori de la începuutl secolului XXI: Victor Dumbrăveanu, Nicolae Rusu, Leo Butnaru, Claudia Partole, Lucreția Bârlădeanu, Mihaela Perciun, Anatol Moraru, Nicolae Popa, Grigore Chiper, Nicolae Spătaru, Iurie Bodrug, Dumitru Crudu, Igor Guzun, Alexandru Vakulovski, Emanuela Iurkin, Maria Pilchin, Virgil Botnaru, Ecaterina Bargan, Felicia Nedzelschi.

Antologatorul volumului Dramaturgie a făcut o selecţie a textelor care au suscitat interesul iubitorilor de teatru, incluzând în volum piesele de referinţă recente ale dramaturgilor, consacraţi sau tineri, inclusiv piese premiate în cadrul unor concursuri prestigioase şi montate pe scene academice, în laboratoare de creaţie şi teatre experimentale. Dramaturgii antologaţi reprezintă toate generaţiile de autori care scriu azi pentru teatru: Nicolae Negru, Val Butnaru, Constantin Cheianu, Irina Nechit, Dumitru Crudu, Nicoleta Esinencu, Luminiţa Ţâcu, Inna Cebotari.

În antologia Eseu. Critică literară găsim cele mai relevante texte semnate de eseişti şi critici literari din diferite generaţii literare, începând cu „decanul de vârstă al criticii literare din Basarabia” Mihai Cimpoi, urmat de alți reprezentanți ai criticii literare: Andrei Țurcanu, Eugen Lungu, Mircea V. Ciobanu, Maria Șleahtițchi, Nicolae Leahu, Emilian Galaicu-Păun, Vitalie Ciobanu, Lucia Țurcanu, Leo Butnaru, Arcadie Suceveanu, Ghenadie Nicu, Valentina Tăzlăuanu, Marcel Gherman, Nina Corcinschi.


O literatură foarte tânără

Cele şase volume cuprind creaţia a peste 90 de autori, dintre care: 8 dramaturgi, 12 romancieri, 17 critici-eseişti şi 55 de poeţi. Într-un interviu pentru Europa liberă, Mircea V. Ciobanu a accentuat: ”Literatura română este una, indivizibilă”. ”Sper ca cititorul să aibă revelaţia descoperirii unei literaturi destul de consistente şi mai ales a unei literaturi foarte tinere. Asta a fost una din constatările mele – avem o literatură tânără, or, asta înseamnă că şi una viguroasă şi s-ar putea să avem şi un viitor”, a mai spus Mircea V. Ciobanu, menționând că antologiile constituie ”un instrument de referinţă pentru toţi cei care se interesează de literatura scrisă aici, în spaţiul dintre Prut şi Nistru”.

Colecția de antologii a fost lansată la Chișinău, în incinta Bibliotecii Publice ”Onisifor Ghibu”, dar și la București, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2017. Despre volumele proaspăt apărute au vorbit, la Gaudeamus, Alex Ștefănescu, Tudorel Urian, Paul Cernat, Dan Gulea, Ion Bogdan Lefter.

„Trebuie mult curaj și hotărâre ca să tipărești și să propui nu un singur volum de literatură basarabeană, ci șase deodată, este o operațiune de mare anvergură editorială și intelectuală, ne oferă o vastă panormă asupra literaturii scrise de autori basarabeni,” a subliniat criticul Ion Bogdan Lefter la lansarea seriei de antologii, felicitând cele două edituri pentru efortul enorm de a asambla elementele proiectului.

Potrivit lui Tudorel Urian, ”viitorul literaturii din Republica Moldova nu poate fi decât legat de cel al literaturii române”.

Volumele au apărut într-un tiraj de 750 de exemplare fiecare. Tirajele se distribuie în biblioteci, librării, inclusiv în reţeaua „Pro Noi”.

 
Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting