Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
Apariție editorială: Poezie, Proză și Teatru – trei volume din seria Vasile Alecsandri. Opere 04.09.2023

Editura Stiinta anunță apariția editorială a trei volume Vasile Alecsandri. Opere, îngrijite de Diana Câmpan și Mihai Papuc.

Prezenta ediţie de „Opere” ale lui Vasile Alecsandri, concepută în trei volume, se adresează unui cerc larg de cititori, propunându-şi să cuprindă o selecţie din creația poetică, din cea în proză şi din cea dramatică a scriitorului, rezervând câte un volum pentru fiecare gen literar abordat.

Volumul 1 este consacrat poeziei orânduite de poet în următoarele zece „cicluri”: Doine (1842–1852), Lăcrimioare, Suvenire, Mărgăritărele (1852–1862), Pasteluri, Varia (A), Legende, Legende nouă, Ostaşii noştri şi Varia (B).

La toate acestea se adaugă un studiu introductiv pentru întreaga ediţie, în care sunt sintetizate, din perspectiva actuală, calităţile operei (poezie, dramaturgie, proză) a bardului de la Mirceşti, recunoscut încă din timpul vieţii drept „reprezentantul cel mai puternic, cel mai complet al gândirii şi simţirii româneşti... gloria indiscutabilă a literaturii româneşti” (B.P. Hasdeu); o serie de repere cronologice cu referinţă la viaţa şi opera scriitorului şi o secţiune de note şi comentarii sumare asupra textelor incluse în volumul în cauză.

Cel de-al doilea volum din ediţia de „Opere” ale lui Vasile Alecsandri cuprinde o selecţie din scrierile în proză publicate de scriitor în masivul volum „Proză”, partea a III-a a seriei de „Opere complete”, apărut în 1876 la Editura Librăriei Socec, în diverse broşuri şi periodice ale timpului, precum şi câteva texte postume, rămase în manuscris. Alecsandri a scris nuvele, schiţe de moravuri, memorii, evocări, însemnări de călătorie şi chiar un roman, rămas neterminat.

Volumul al treilea al ediţiei de „Opere” ale lui Vasile Alecsandri,cuprinde o selecţie din dramaturgia scriitorului.

Timp de jumătate de secol, Alecsandri a scris peste 60 de piese de teatru: cântecele comice, scenete, comedii, vodeviluri, operete, drame în versuri şi în proză, îmbogăţind consecvent repertoriul Teatrului Naţional. Aportul lui în acest domeniu este enorm şi poate fi comparat doar cu acela al lui Caragiale.

În limita spaţiului tipografic rezervat textelor dramaturgice, am selectat pentru acest volum trei vodeviluri (Chirița în Iași sau Două fete ș-o neneacă; Chirița în provinție şi Arvinte și Pepelea), două comedii (Iașii în carnaval şi Sânziana și Pepelea) şi drama în versuri Despot-Vodă. La toate acestea se adaugă un text publicat pentru prima dată ca prefață în ediția de „Opere complete. Partea I. Teatru” (vol. I-IV). București, Editura Socec & Comp., 1875. Textele volumului sunt însoţite de succinte note şi comentarii istorico-literare de natură informativă: data apariţiei scrierii, contextul apariţiei, locul şi data când s-a jucat pe scenă, data publicării în volum ș.a.

Ediția se adresează unui cerc larg de cititori, oferindu-le o imagine complexă asupra operei lui Vasile Alecsandri.

Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting