Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
350 de ani de la nașterea ilustrului savant Dimitrie Cantemir 26.10.2023

Pe 26 octombrie 1673, la Iași se naște Dimitrie Cantemir, savant umanist, domn al Moldovei (1693; 1710-1711). Este fiul domnului Constantin Cantemir. A încercat să redobândească independența țării cu ajutorul lui Petru I, țarul Rusiei, încheind cu acesta o alianță antiotomană, urmărindu-se trecerea Moldovei sub protecția rusă. După înfrângerea armatelor moldo-ruse la Stănilești (1711), s-a refugiat în Rusia, unde a devenit consilier al lui Petru I. În 1714 este ales membru al Academiei din Berlin. Om de știință cu preocupări enciclopedice, a scris lucrări istorico-geografice („Descrierea Moldovei”) și istorice („Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor”), în care demonstrează originea romană a românilor, „Istoria creșterii și descreșterii Imperiului Otoman” – operă renumită, cu răsunet european, un prim studiu de orientalistică. Este unul dintre fondatorii beletristicii naționale („Istoria ieroglifică”), promotorul gândirii filosofice, muzician etc. Opera cantemiriană a pus bazele iluminismului în întreg spațiul românesc.


Publicarea edițiilor Dimitrie Cantemir de către Editura Științaface parte dintr-un vast Program de valorificare a moștenirii literare și istorice a neamului românesc, program inițiat de către Editura Știință îmediat după proclamarea independenței.


Proiectul a fost impulsionat de publicarea, în anul 2008, de către noi, Editura Știința, a monografiei colective „Dinastia Cantemireștilor”, coordonatorul și redactorul-șef al căreia a fost academicianul Andrei Eșanu, lucrare de pionierat care a fost publicată în aceeași perioadă cu apariția în limba franceză a monografiei dlui Ștefan Lemny „Aventura europeană a unei familii princiare din secolul al XVIII- lea”, lucrare editată în anul 2009. De rând cu editarea operelor lui Dimitrie Cantemir, în anul 2008 Editura Știința a editat volumul „Эпистолярное наследие Димитрия Кантемира”, ediție de Victor Țvircun, în traducere: „Moștenirea epistolară a lui Dimitrie Cantemir”. Este vorba de corespondența lui Cantemir cu diferite personalități de rang înalt în timpul aflării sale în Rusia.

Dinastia Cantemireştilor, sec. XVII–XVIII (2008). Coordonator și redactor-șef acad. Andrei Eşanu. Colecția Academica.

Colecția Moștenire, seria Dimitrie Cantemir a Editurii Știința, include:

Dimitrie CANTEMIR. Opere. Istoria ieroglifică (2016, 2021). Studiu introductiv de Elvira Sororhan. Repere cronologice, text stabilit și glosar de Stela Toma. Colecția Moștenire.

Dimitrie CANTEMIR. Opere. Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor (2016). Ediție îngrijită de Stela Toma: studiu introductiv, text stabilit, glosar și indici. Colecția Moștenire.

Dimitrie CANTEMIR. Opere. Divanul (2018). Ediție îngrijită de Virgil Cândea: studiu introductiv, comentarii și iconografie, traducerea versiunii din limba greacă. Colecția Moștenire.

Dimitrie CANTEMIR. Opere. Istoria creșterilor și a descreșterilor Curţii othmanice sau aliothmanice (2019). Traducere din latină și indici de Dan Slușanschi. Studiu introductiv de Virgil Cândea. Repere cronologice de Stela Toma. Colecția Moștenire.

Dimitrie CANTEMIR. Opere. Descrierea stării de odinioară și de astăzi a Moldovei (2019). Studiu introductiv, note și iconografie de Andrei și Valentina Eșanu. Traducere din latină și indici de Dan Slușanschi. Colecția Moștenire.

Până la sfârsitul anului curent va fi publicat încă un volum care va include „Despre numele antice și de astăzi ale Moldovei”; „Istoria Moldo-Vlahica” și „Viața lui Constantin Cantemir”. Ediție de Andrei și Valentina Eșanu. Traducere de Dan Șlusanschi.

 
Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting