Editura „Ştiinţa” vă invită miercuri, 24 ianuarie 2018, începând cu ora 15.00, în Sala „Galeria Unirii” de la Muzeul Unirii din Iași (str. A. Lăpușneanu, 14), la lansarea albumului „Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918”, autori Ion Țurcanu, Mihai Papuc (Editura Știința, Chișinău, 2017).
Alături de autori vor lua cuvântul:
Alexandru Zub, membru al Academiei Române;
Prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza”;
Prof. dr. Cătălin Turliuc, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Academia Română, Filiala Iași.
Moderator: dr. ing. Gheorghe Prini, director al Editurii Ştiința.
Lansarea este ocazionată de sărbătoarea Micii Uniri din anul 1859 și se înscrie în șirul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri.
Apărut recent la Editura „Știința”, albumul „Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918” ilustrează drumul spre Unire şi integrare în statul unitar roman a Basarabiei. Este o istorie oglindită în imagini de epocă, cu texte şi legende explicative, adunând materialul iconografic într-un film al evenimentelor din anii 1917–1918. Etapele reflectate în fotografii de gen şi portrete, hărţi, documente scrise sunt: Lupta basarabenilor pentru eliberare de sub dominaţia rusă; Crearea Sfatului Ţării; Formarea Republicii Democratice Moldoveneşti; Criza socială și politică de la sfârșitul anului 1917 și începutul anului 1918; Venirea trupelor române în Basarabia la cererea Sfatului Ţării; Proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești; Unirea de la 27 martie 1918; Basarabia după Unire; Renunțarea la actul Unirii condiționate; Recunoașterea internațională a Unirii Basarabiei.
Într-o anexă sunt prezentate date despre membrii Sfatului Ţării şi ai Guvernului Republicii Democratice Moldoveneşti, cu referire la atitudinea lor faţă de actul Unirii.
Ediția a fost aprobată de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale și editată cu contribuția Ministerului Culturii.
Vă așteptăm cu drag!