Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
Bilanțul Științei la Bookfest Chișinău 2024 03.09.2024

Târgul Bookfest Chișnău, care este o continuare a Salonului de Carte organizat anterior de Biblioteca Națională, este principala trecere în revistă anuală a producției de carte din Republica Moldova. Schimbarea formatului (din Salon de Carte în Târg de Carte, cu un accent mai vizibil pe editurile de referință din România) a condus la o selecție mai dură a participanților, dar și la o mai masivă prezență a editurilor importante din România (și, implicit, a autorilor și titlurilor). Acest detaliu e menit să atragă un număr mai mare de cititori și cumpărîtori de carte, dar și, indiscutabil, ridică ștacheta calității: cititorul/ cumpărătorul are de ales, atunci când vine la Târg, între mai multe oferte tentante. Iar oferta generală este, într-adevăr, impresionantă. Și prezența cititorilor și cumpărătorilor a impresionat editorii; a crescut interesul pentru carte al conaționalilor noștri, dar poate că și editurile au venit cu oferte mai apropiate intereselor lor.




Organizat și în acest an sub înaltul patronaj al președinilor României și Republicii Moldova, Târgul din 2024 a avut un mai pronunțat accent de integrare europeană, având în vedere că se desfășoară în contextul demarării negocierilor de aderare a Republicii Moldova la spațiul comunitar european. Tot atât de semnificativă este și acolada temporală a desfășurării acestui salon: între Ziua Independenței și Ziua Limbii Române.





Am avut sute de vizitatori, am oferit o reducere incredibilă (putem să spunem că am ofertat rabatul absolut) la prețul de vânzare: 40%. Vizitatorii standului nostru au răsfoit multe titluri recente, le-au notat pe lista viitoarelor lecturi şi au procurat cărți în sumă surprinzătoare de mare, ceea ce – forțând ușor nota – am putea să o apreciem, cum ziceam mai sus, ca un semn al interesului crescând pentru carte sau ca un semn că ofertele noastre sunt la unison cu solicitările cititorului nostru, ambele ipoteze având suport rațional suficient.


Dincolo de expunerea titlurilor și dincolo de vânzările de carte, consistente, am lansat cinci ediții proaspăt apărute și am prezentat câteva cărţi recente, ca semnale editoriale, în total 10 titluri/ oferte noi. Am avut prezențe consistente (de zeci de persoane) la fiecare lansare (ținând cont de densitatea evenimentelor culturale desfășurate în paralel), precum și de sute de urmăritori on-line ai spectacolelor de lansare a cărţilor. Lansările noastre, toate, fără excepție, au constituit evenimente marcante, neordinare, nu doar eficiente şi edificatoare, dar şi spectaculare.




Propriu-zis, Târgul de Carte Bookfest Chişinău s-a deschis cu o lansare memorabilă şi simbolică în context. Miercuri, 28 august, la ora 13.30, la Mediacor USM, cu genericul „Europa și noi: o integrare culturală”, am lansat ediţia:Poezie europeană contemporană II, antologie de Valeriu Stancu, cu un cuvânt-inainte de Varujan Vosganian, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România şi cu o prefaţă de profesorul Constantin Dram.


Au participat Varujan Vosganian. Valeriu Stancu şi editorii cărţii, precum şi autori incluşi în antologie:Iossif Ventura, poet şi eseist, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Grecia; Metin Cengiz, poet, prozator, eseist (Turcia); Marc Quaghebeur, unul dintre scriitorii francofoni de referinţă din Belgia; Attila F. Balázs, poet, eseist (Ungaria/ Slovacia). A fost o lansare cu public numeros, cu prezentări, dar și cu recital din poemele celor prezenți la lansare, o deschidere afișată explicit pentru integrarea culturală europeană.


Pe 28 august, la Mediacor USM, am avut o multiplă lansare de carte Constantin Stere, cu genericul „Istoria, ca experiență pentru prezent”. Am lansat Publicistică literară și filosofică a lui Constantin Stere, precum şi ampla Publicistică social-politică, în5volume, ediții de Victor Durnea din colecția „Moștenire”.


Au prezentatcâteva ipostaze ale publicisticii scriitorului, politicianului, juristului şi profesorului Stere domnii Victor Juc, membru al Academiei de Științe a Moldovei, director al Institului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice; dr. AnatolȚăranu, istoric, politolog, diplomat; dr. hab. Alexandru Burlacu, profesor universitar, precum şi dr. Victor Durnea, îngrijitorul ediţiei.


Un public mai specializat, cu un interes aplicat față de figura titanică a înaintașului nostru, care a jucat un rol decisiv în destinul Basarabiei, dar și care a influențat esențial viața politică și culturală a României din interbelic.






Pe data de 29 august, în incinta Muzeului Național al Literaturii Române, am investigat împreună cu participanţii secvenţe importante de Patrimoniu cultural.Am lansat volumul Mircea Streinul,Scrieri. o ediție deMircea A. Diaconu, colecția „Moștenire” a EdituriiȘtiința. O lansare cu participarea doamnei Maria Șleahtițchi, doctor habilitat, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române; a redutabilului poet şi eseist Arcadie Suceveanu; a lui Ștefan Hostiuc, profesor, critic, istoric şi cercetător literar (Bucureşti); în fine, cu prezența lui Mircea A. Diaconu, dr, profesor universitar (Suceava), autorul ediţiei.




În aceeaşi zi, cu acelaşi public, poetul, eseistul, editorul şi muzeograful Lucian Vasiliu (Iaşi) a prezentat, ca semnal editorial, volumul Constantin Conachi,Scrieri.Ediție de Nina Corcinschi. Colecția „Moștenire”. A fost o prezentare vie, cu intervenții expresive și analize pertinente, cu prezentări memorabile și cu un impact pe potrivă, publicul, numeros și competent, oferind un feedback pe potrivă.

Pe data de 30 august, la Muzeul Național al Literaturii Române (Sala Galbenă) a avut loc „ora antologiilor de autor”. A fost lansată cartea Adrian Popescu. Eu am slujit poezia.Colecția „Antologia unui autor”, cu participarea domnului Ion Pop, distins poet, critic şi istoric literar, profesor universitar şi membru titular al Academiei Române; poetul Lucian Vasiliu, profesoara Mariana Jitari de la Liceul „Spiru Haret”, împreună cu un grup de elevi-cititori şi membri ai clubului de lectură.


Au urmat două semnale editoriale: Mihai Ursachi, Pajiștea rotundă din vârful unui ac Şi Matei Vișniec, Poemul care se citește pe sine din aceeaşi colecție „Antologia unui autor”. Au prezentat poetul şi editorul Lucian Vasiliu; Mircea V. Ciobanu, critic literar, redactor-şef la Editura Ştiinţa.




În aceeaşi zi a urmat un
„Triunghi unionist-editorial”, care a inclus o triplă lansare de carte: Lucian Vasiliu. Despre omul bun și frumos. Colecția „Antologia unui autor”, Editura Știința; Lucian Vasiliu. Fragmonade. Editura Școala Ardeleană şi Lucian Vasiliu. Căruța cu pepeni/ El caro de sandias (ediție româno-spaniolă). Editura Junimea.


A participat doamna Maria Șleahtițchi, critic şi istoric literar, directorul MNLR; doamna Simona Modreanu, director al Editurii Junimea; Lucian Vasiliu, poet, eseist, editor; Ion Pop, poet, critic literar, profesor, academician.




Lansările din data de 30 august au fost însoţite de un recital de poezie susţinut de eleviide la Şcoala de arte „V. Poleakov”. Lansările din această zi, asemuite de cei prezenți cu cenaclurile literare sau cu ședințele cluburilor de lectură, cu o uimitoare armonizare a comentariilor tinerilor cititori cu discursurile critice și academice (dar și intervenții artistice pe potriva cărților prezentate), au avut spectatori de cea mai înaltă ţinută: elevi şi studenţi, profesori şi scriitori, cititori de vocaţie şi critici de meserie.


În general, scopurile participării noastre la Târg (vizibilitatea edițiilor noastre; eficiența lansărilor de carte; prezența și calitatea autorilor implicați; vânzările și contactul cu publicul, sugestiile acestor) le considerăm plenar atinse. Atât prezența masivă a cumpărătorilor de carte, cât și amploarea evenimentelor organizate în cadrul Târgului ne insuflă optimism și ne permit să apreciem participarea noastră ca pe un succes.

 
Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi cosul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting