Noua colecție de carte marca Editura Știința: Literatura română din Basarabia debutează cu apariția editorială: Antologia poeziei românești din Basarabia (1770 - 2020), semnată de Nicolae Leahu.
După antologia „Literatura din Basarabia în secolul al XX-lea. Poezia”, publicată în anul 2004, reputatul critic, istoric literar şi poet Nicolae Leahu revine acum cu o a doua selecţie reprezentativă pentru „dimensiunea estică a poeziei române culte”, care extinde, urmând unor antologii mai restrânse, realizate între timp de alţi câţiva confraţi, cartografierea teritoriului liric dintre Prut şi Nistru până la începuturile, foarte stângace, de „dimineaţă a poeţilor”, din secolul al XVIII-lea. Efortul antologatorului este de a închega o imagine cât de cât creditabilă a unei vârste poetice cu valoare estetică mai degrabă accidentală, pe un parcurs nesigur şi poticnit, recunoscut ca atare chiar de foarte modeştii autori. Antologatorul invită, pentru întărirea firavelor forţe lirice, şi vizitatori ocazionali din Moldova mai mare de peste Prut, făcând încă o dată evidentă artificialitatea brutalei rupturi istorice dintre cele două ţărmuri moldovene şi româneşti, cu urmări grave asupra eforturilor de recuperare. Foarte atent-analitică, introducerea istoricului literar îmbină cronologia cu criteriul tematic, trasând linii de demarcaţie permeabile între epoci şi stiluri, argumentate de selecţia exigentă a textelor, adusă la zi. Se oferă astfel „o mică hartă lirică elocventă pentru eforturile dramatice ale poeţilor basarabeni de a afirma spiritul creator al acestor locuri.” (Ion Pop).
Antologia de față inaugurează o nouă colecție de carte a Editurii Știința: „Literatura română din Basarabia”. Cartea e adresată tuturor celor interesați de poezie și de istoria literaturii, profesorilor, studenților, elevilor, scriitorilor și criticilor literari de pe ambele maluri ale Prutului.
Amintim, colecţia Literatura română din Basarabia include volume de diferite genuri literare reflectând evoluția acestor genuri în spațiul dintre Prut și Nistru de la origini până în ziua de azi. Textele propuse de antologatori, tot ei autori ai studiilor introductive, sunt selectate ca reprezentative pentru epoca si autorul concret, fie ca valoare estetică în sine (criteriul prioritar), fie cu importanța lor istorică sau culturală.
Implicit, e vorba de lucrări care demonstrează prezenţa unei continuități literare, a unei spiritualităţi naţionale, româneşti, pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, pe parcursul a mai bine de două secole, indiferent în ce configuraţii politice se încadra: Moldova voievodală, Imperiul Rus, România reîntregită, URSS ori Republica Moldova independentă. În acest sens şi în aceste condiţii, adesea nu doar nefavorabile, ci şi ostile oricăror manifestări culturale de performanţă, textele literare de diferite genuri sunt eminamente necesare pentru restabilirea panoramei unei culturi în evoluţie dramatică.
Multe dintre textele literare incluse în această colecţie sunt cunoscute doar unui cerc îngust de cercetători, foarte puţin cunoscute publicului cititor din Republica Moldova de azi şi cvasinecunoscute cititorului de azi din România sau alte spaţii locuite de români. Consecutiv, colecția e un fapt deopotrivă cultural, literar și istoric, dar și un act reparator și recuperator.