Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
272 de poeți în 2104 pagini. Antologia „Poezia românească după 1945„ lansată la Chișinău 15.02.2023

Cea mai consistentă antologie de poezie românească scrisă după 1945, cu 272 de autori publicați, dintre care 43 basarabeni, a fost lansată pe 14 februarie, la Chișinău într-o atmosferă selectă, demnă de Ziua Națională a Lecturii și simbolismul aulei „Regina Maria” a Universității de Stat, gazda evenimentului


La eveniment a fost prezent ministrul Culturii, Sergiu Prodan, oameni de cultură, poeți și scriitori de pe ambele maluri ale Prutului, printre care Ana Blandiana, Ion Pop, Ion Mureșan, Adrian Popescu, Simona Popescu, Lucian Vasiliu, Valeriu Stancu, Emilian Galaicu Păun, Dumitru Crudu, Ion Hadârcă, Teo Chiriac, Aurelian Silvestru, Mircea Ciobanu ș.a.


Antologia în patru volume, „Poezia Românească după 1945” cuprinde șapte decenii de text poetic din spațiul românesc, îngrijite de către profesorul universitar, teoreticianul, criticul și istoricul literar, poetul Ion Pop.


Potrivit lui Gheorghe Prini, directorul Editurii Știința și președinte al Uniunii Editorilor din Republica Moldova, ideea editării acestei Antologii a apărut încă în 2004, la București, la Salonul de carte GAUDEAMUS, după lansarea colecției “Literatura română din Basarabia. Secolul XX”:


„Atunci, La Salonul de Carte, am convenit cu istoricul și criticul literar, Ion Simuț, de a inaugura o serie de Antologii cu genericul “Literatura română postbelică”, care să cuprindă selecția celor mai relevante texte, grupate pe genuri literare, scrise în limba română după anul 1945, indiferent de viza de reședintă a autorilor textelor.


După 18 ani de muncă asiduă, astăzi vă prezentăm primul rezultat al acestei aventuri editoriale – Antologia „Poezia românească după 1945” în 4 volume, care cuprinde 2104 pagini și în care sunt incluși 272 de poeți din România, Republica Moldova, Bucovina de nord, Banatul sărbesc, Germania, Statele Unite, Franța și din alte spații geografice.


Suntem convinși, că această lansare cu participarea reprezentanților de marcă ai literaturii române de pe ambele maluri ale Prutului, dar și Antologia în sine, poate servi un pretext de demarare a lecturilor atât publice, cât și individuale, personale zilnice.


Manifestările asociate Zilei Naționale a Lecturii, inclusiv lansarea antologiei, sunt organizate de Editura Știința și Uniunea Editorilor din Republica Moldova în colaborare cu Ministerul Culturii și Uniunea Scriitorilor.

 
Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi cosul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting