Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
Volumul „Paul Goma. Cuvântul basarabeanului răzvrătit” lansat la AȘM 10.10.2019

La Academia de Științe a Moldovei a fost lansat, la 8 octombrie 2019, volumul „Paul Goma. Cuvântul basarabeanului răzvrătit”, prefață, selecție și coordonare, dr.hab. Aliona Grati. Evenimentul a inclus și lansarea revistei „Dialogica. Revistă de studii culturale și literatură”, Nr. 1 și Nr.2, manifestare organizată de Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte a AȘM.


La evenimentul de lansare a participat conducerea Academiei de Științe a Moldovei, cercetători științifici, scriitori, cadre didactice, artiști plastici, critici de artă, consumători de literatură și creație artistică, reprezentanți media.


În cuvântul său inaugural, vicepreședintele AȘM, m.c. Victor Moraru a menționat că apariția unei cărți, a unei reviste este întotdeauna un eveniment și nu doar al autorilor, dar și al întregii societăți. Prin aceasta, a specificat vicepreședintele Moraru, în pofida tuturor vicisitudinilor timpului, se demonstrează că cercetarea științifică merge înainte, avansează, cercetătorii merg înainte, își fac datoria, vocația lor nu poate fi oprită, indiferent de barierele impuse, drept dovadă fiind aceste lucrări. Cu referire la personalitatea lui Paul Goma, m.c. Victor Moraru a spus că Academia de Științe a Moldovei a fost sensibilă la această personalitate și a fost printre cei care au susținut înaintarea candidaturii scriitorului Paul Goma, în anul 2013, la Premiul Nobel. Mai mult, în 2019, a fost instituit un premiu al AȘM pentru diasporă, prin care sunt apreciate meritele științifice și culturale ale cetățenilor moldoveni care locuiesc și activează în afara țării. Paul Goma a devenit primul deținător al acestui premiu și, în 22 septembrie 2017, tot în cadrul AȘM, s-a produs desemnarea scriitorului Paul Goma în calitate de Doctor Honoris Causa al AȘM, iar acum, sub auspiciile Institutului de Filologie, AȘM, Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, are loc prezentarea unei noutăți editoriale care reprezintă o lucrare, o exegeză de ansamblu a creației lui.


Moderatoarea evenimentului, dr.hab. Liliana Condraticova, secretar științific general al AȘM, a subliniat că apariția editorială respectivă este una foarte importantă, nu doar pentru filologi, dar și pentru noi toți, este o lucrare nu doar de cabinet, dar care trebuie citită și simțită. Și cine știe și simte mai bine, decât cei care au editat și care au fost responsabili de ediție, care cunosc din interior cum a decurs întreg procesul de creație, eforturile depuse, pentru a aduce o lucrare de calitate, prin care îl readuce pe meleagurile noastre pe basarabianul răzvrătit Paul Goma, dacă nu editura „Știința”.


Mihai Papuc
, reprezentatul Î.E.P. „Știința” la eveniment, a menționat că volumul despre Goma face parte din colecția de carte „Personalități notorii”, inaugurată de editură acum 10 ani, cartea despre Dumitru Matcovschi fiind prima, iar acesta este al X-lea volum. Dl Papuc a relevat că monografii despre personalitățile noastre culturale, literare sunt lipsă în biblioteci și aceste cărți suplinesc o mare lipsă din bibliotecile noastre, această colecție încearcă să ajute cititorul larg să cunoască marele noastre personalități. „O carte despre Paul Goma trebuia să apară cu mult timp mai înainte, din păcate. Am încercat o retrospectivă a relației instituțiilor noastre după 1990 cu Paul Goma și am constatat cu mare părere de rău că noi suntem foarte mult datori lui Paul Goma. Am publicat noi câteva cărți, dar când am ajuns la niște decizii mai importante ca, spre exemplu, oferirea Premiului de Stat al Republicii, am constatat că lipseau niște voturi și lipseau niște oameni acolo care trebuia să voteze pentru acest premiu”, a spus cu regret dl Papuc, precizând că această carte încearcă să mai activizeze simțul și responsabilitatea noastră în fața valorilor noastre literare și culturale. Reprezentantul editurii a mai specificat că volumele din această colecție sunt construite după un anumit algoritm, după studiile, exegezele, articolele, consemnările, recenziile din primele secțiuni ale cărții. Apare o secțiune în care autorul, personajul cărții, își prezintă crezul său poetic, legământul său de credință față de viața comunității noastre și o serie de evocări și o secțiune de material fotografic, care completează de fapt imaginea personalității protagonistului cărții. Totodată, intelectualul a relevat că apariția acestor cărți ridică mari probleme, nu vrea să se ocupe nimeni cu alcătuirea unor asemenea volume, explicația nici nu există. „Îndemnul nostru ar fi că am putea face și două-trei cărți pe an, dacă am avea aceste volume, nu le avem. Îndemnul nostru este ca dincolo de proiectele dumneavoastră grandioase și foarte complicate să vă aplecați și asupra personalităților din mediul nostru basarabian”, a conchis reprezentantul editurii.


Și dacă dl Mihai Papuc a reliefat anumite aspecte legate de procesul de creație, problemele și bucuriile trăite pe parcursul acestuia, dr. Ludmila Șimanschi de la Institutul de Filologie Română „B.P.Hașdeu” a făcut o prezentare profesionistă a volumului, din punct de vedere al unui filolog, relevând preponderent din conținutul cărții. Cercetătoarea a subliniat că volumul „Paul Goma. Cuvântul basarabeanului răzvrătit” sintetizează toate exegezele, dialogurile pe care le-a propus scriitorul basarabean Paul Goma și imaginile din destinul său tumultuos, lucrarea fiind construită interesant, iar titlurile, subtitlurile capitolelor sunt inedite. Iar pentru că volumul a devenit subiect de studiu pentru mai mulți cercetători, filologi, critici, la cuvânt a fost invitată Felicia Cenușă, pentru a spune ce înseamnă Paul Goma pentru ea, dar mai ales, ce înseamnă scrisul lui Paul Goma.


„De ce i-am zis basarabeanul răzvrătit? Pentru că personajele lui Goma sunt absolut diferite de ceea ce a oferit literatura timpului. Fiecare din acest personaj poartă în sine o bucățică din Paul Goma, din trăsătura lui de caracter. Acest personaj-generic răzvrătit este un simbol al puterii omului slab în fața răului atotputernic. Este un simbol al demnității umane, al câștigului demnității umane. Personajul lui Paul Goma este o dovadă a faptului că basarabenii, deși au fost călcați de istorie de mai multe ori, nu au murit și au rezistat prin acest potențial uman pe care l-au avut”, a subliniat într-un final Aliona Grati, coordonatoarea ediției. Aliona Grati a mai spus că această carte a fost lansată și în contextul aniversării lui Paul Goma care, la 2 octombrie, a împlinit vârsta de 84 de ani.


Paul Goma
s-a născut pe 2 octombrie 1935 la Mana, judeţul Orhei. În 1944 se refugiază în România, în satul Vuia, Târnava Mare. A studiat la Şcoala de Literatură „M. Eminescu” din Bucureşti. A editat peste 40 de cărţi. Din 1977 locuieşte la Paris. În aprilie 2013, Paul Goma a primit cetăţenia Republicii Moldova.

 
Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting