Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
ȘTIINȚA la SALON (o scurtă trecere în revistă) 19.11.2024


Salonul de Carte pentru Copii și Tineret s-a încheiat cu Gala laureaților.
Editura Știința s-a pliat pe formatul Salonului cu câteva ediții recente expuse la stand: Întâmplări cu Arpagic de Ana Blandian; Eseul literar în Basarabia. O panoramă, ediție de Adrian Ciubotaru; Băiatul cu un trandafir pentru mamade Nicolae Vieru; Memorie și ficțiune de Eugen Lungu; Scriitorii din Basarabia de Petre P. Haneș; volumele din colecția „Câmpul de lectură”: Proza scurtă: nuvela, povestirea, schița, ediție de Grigore Chiper, Poezia românească modernistă, ediție de Alexandru Burlacu, Momente. Schițe. Nuvele psihologice de Ion Luca Caragiale, ediție de Nicolae Bârna, Proza romantică. Negru pe alb, de Constantin Negruzzi. ediție de Margareta Curtescu, manuelele de Istorie, Educație muzicală și de limbi materne pentru minoritățile naționale ș.a.




Am avut câteva lansări speciale, destinatre tânărului consumator de literatură.


La Universitatea „Ion Creangă”
, în mediul studențesc, propice poeziei, dar și studiului literar, am lansat (moderator Adrian Ghicov) deja cunoscuta ediție Leonid Dimov, Opere, care pune în lumină opera (inclusiv, cvasinecunoscută) a celui mai talentat poet român de origine basarabeană, operă care încă merită s-o cunoaștem, atât pentru delectare estetică pură, cât și pentru profunde studii filologice. La lansare au fost prezenți, în fața studenților și a profesorilor, cunoscuți scriitori și exegeți: Ion Bogdan Lefter, coordonatorul echipei de editori ai operei lui Dimov, scriitorii Arcadie Suceveanu și Emilian Galaicu-Păun, profesorii și scriitorii Alexandru Burlacu și Grigore Chiper. Actorii de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” și tinerii artiști de la Școala de arte „Poliacov” au recitat din opera poetului.



În spațiul de lansări a salonului am avut o originală prezentare a titlurilor recente din colecția „Câmpul de lectură”, în care s-au produs, de o manieră memorabilă, excepționalii elevi de la Liceul „Aristotel”, alături de magiștrii Ion Bogdan Lefter, Alexandru Burlacu și Grigore Chiper, dar și de moderatoarea Ludmila Șimanschi, secretar general de redacție la Editura Știința.


În sala de conferințe s-a produs un eveniment mai special, participanții (publicul) fiind pus la treabă. În loc de o lansare tradițională, autoarele caietului de Teste la limba română pentru clasa a IX-a au propus elevilor prezenți să se antreneze într-un atelier de creație, rezolvând testele pe modelul celor care îi așteaptă la examenul de absolvire a gimnaziului.


Cireașa de pe tortul lansărilor noastre (și a întregului Salon de Carte) a fost prezentarea ediției noi, într-o formulă grafică inedită, deopotrivă clasică și modernă, a cărții Întâmplări cu Arpagic de Ana Blandiana, distinsa doamnă venind la Chișinău pentru acest eveniment direct din Spania, unde a fost încununată cu Premiul Prințesei de Asturias pentru Literatură. Moderată de Iulian Filip și Gheorghe Prini, lansarea i-a avut ca invitați, alături de autoare, pe poeții Arcadie Suceveanu și Vasile Romanciuc, crititcul și istoricul literar Maria Șleahtițchi, scriitorul Petru Crăciun, președintele secției Literatură pentru copii și tineret a Filialei București a Uniunii Scriitorilor din România, precum și pictorul Vitalie Ichim, coautorul cărții. Recitalul uluitor de emoționant a tinerilor artiști de la Școala de Arte „Poliacov” a încununat acest regal artistic. Și acest Salon.


Premiile salonului înmânate în ultima zi au menționat ediția Arpagic cu Premiul „Grigore Vieru” (pentru Ana Blandiana) și Premiul pentru prezentare grafică a cărții (Vitalie Ichim).

Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting