O temă în literatură: familia, şcoala
Limba: Română
Tipul copertei: Carte broșată
Format: 130x200 mm
Numarul de pagini: 224
Anul apariţiei : 2019
ISBN: 978-9975-85-186-2
Colecţii şi domenii: Câmpul de lectură
134 lei
În stoc
Descrierea cărții
Prefaţă, selecţie a textelor şi note biobliografice de Mariana Jitari.
Antologia de faţă cuprinde texte literare relevante care abordează tema familiei şi a şcolii. În cele circa 50 de texte selectate din creaţia populară şi cea cultă, fără a ţine cont de hotarele de curent, gen sau specie literară, potenţialul cititor are posibilitatea să urmărească interesul sporit al autorilor pentru tematica educaţiei. Din secolul al XVI-lea până astăzi, un text liric, epic, dramatic, eseistic etc. ne oferă bucuria lecturii, servindu-ne şi ca surse de cunoaştere şi formare. Astfel, istoriile bonome, şăgalnice ale lui Ion Creangă sunt alături de cele ironice ale lui Vasile Alecsandri şi I.L. Caragiale, textele luminoase ale lui Ionel Teodoreanu şi Lucian Blaga alternează cu cele de un realism dur ale lui Liviu Rebreanu şi Marin Preda, imaginile din familia şi şcoala tradiţională a lui Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Vasile Vasilache, Vladimir Beşleagă, Aureliu Busuioc sunt completate de scenele moderne ale Lilianei Korobca, Dan Lungu ş.a.
Distribuite foarte ingenios în patru secţiuni (Despre educaţie şi învăţătură; Cei ce educă; Cei care sunt educaţi și Spații predestinate educației), textele sunt însoţite de o prefaţă a alcătuitoarei ediţiei, în care sunt sintetizate conţinuturile antologiei.
Volumul este destinat publicului larg, elevilor, studenților și profesorilor, părinților, celor interesați de educație în spiritul valorilor general-umane.
Ediția a fost aprobată de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale și editată cu contribuția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
Ediția a fost aprobată de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale și editată cu contribuția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.