Născut la Ismail, în sudul Basarabiei, dar realizându-se ca scriitor și ca personalitate în mediul literar bucureștean, Leonid Dimov a fost unul dintre poeții de referință ai generației postbelice, fondator, alături de Dumitru Țepeneag, al curentului oniric.
Volumul 1 al ediției include poezia, proza și dramaturgia autorului.
Pe lângă faptul că este prima ediție critică a operei lui Dimov, publicația de față este și prima care se extinde și asupra celorlalte genuri literare vizitate de scriitor.
Subintitulat sintetic-explicativ Publicistică, interviuri, varia, volumul 2, Opere de Leonid Dimov, include o gamă largă de producții literare: articole, cronici, eseuri, analize, comentarii literare, note, tablete, interviuri, anchete, confesiuni, medalioane, meditații, însemnări, toate ținând, în general, de ziaristică sau, mai precis, de frontieră între literatură și gazetărie.
Adunată în premieră între copertele unei lucrări (aproape în integralitatea ei), publicistica și eseistica lui Leonid Dimov relevă multiplele elanuri și curiozități ale scriitorului, dezvăluind o fațetă în bună măsură insolită a operei sale.
Avem și astăzi o zi minunată, cu două prezentări de carte: Scriitori din Basarabia, de Daniel Cristea-Enache și Antologia Poezia românească după 1945, de Ion Pop.
Veniți la carte bună!
Republica Moldova, țară invitată de onoare la Bookfest 2024