Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
Cititori minunați și apreciere a muncii noastre, la cea de-a 29-a ediție a Târgului de Carte Librex, Iași 18.04.2024

O mare de cărți bune, oameni „făcători” de carte, în discuții profunde cu cititorii lor - o adevărată magie și triumf al inteligenței naturale la cea de-a 29-a ediție a Târgului de Carte Librex, la care a participat, în perioada 10 - 14 aprilie, și Editura Știința.


Ce-am reușit, între timp, la Librex Iasi? Am lansat: ediția Leonid DIMOV (coordonată de I.B. LEFTER); volumele lui Lucian VASILIU și Adrian POPESCU din „Antologia unui autor”; publicistica politică a lui Constantin STERE, Antologia cvadrivolumerică a lui Ion POP - Poezia românească după 1945; seria de opere ale lui Dimitrie CANTEMIR.


S-a întâmplat în compania prietenilor nostri dragi pe scenă: Ion POP, Ion Bogdan LEFTER, Nichita DANILOV, Antonio Patraș, Livia Iacob, Lucian VASILIU, Adrian POPESCU, Șerban AXINTE, Gabriela Haja, Lia Maria Voicu, Mircea Ghenghea, Areta Moșu, Elena Chiaburu, Petronel Zahariuc, Andrei Eșanu, dar și a celor care ne-au susținut din sală: Valentina Eșanu, Valeriu Stancu, Raisa Leahu, Nicolae Leahu, Nicolae Busuioc, Viorel Medvețchi, Simona Modreanu, Cornelia Apetroaie, Liviu Apetroaie, Cassian Maria Spiridon ș.a.


Între lansări, au fost înmânate și premiile LIBREX 2024.


Editura Stiinta a luat premiul pentru seria Dimitrie Cantemir, Colecția Moștenire (felicitări, inclusiv, academicianului Andrei Eșanu și dr. Valentina Eşanu, colegilor de la Editura Stiinta care au contribuit la munca titanică de cercetare și editare).


N-am întors acasă și cu premiul „Cezar IVĂNESCU” pentru poezie, apreciate fiind volumele lui Lucian Vasiliu și Adrian Popescu din colecția „Antologia unui autor” și monumentala antologie în patru volume a lui Ion POP - Poezia românească după 1945.


Opinii:


Elena Chiaburu
:
„Și a fost întâlnirea cu Dimitrie Cantemir la Librex Iași.

Mulțumesc Editura Stiinta și distinșilor academician Andrei Eșanu și doctor Valentina Eşanu pentru invitația onorantă de a vorbi despre Dimitrie Cantemir - cel care ne-a oferit și prilejul de a evoca cu prețuire ilustre personalități ale culturii române care s-au ocupat / se ocupă de recuperarea și valorificarea operei sale: Virgil Cândea, Dan Slușanschi, Stela Toma, Dionisie Pippidi, Ștefan Lemny, Ioana Feodorov, Bogdan Crețu , Eugen Munteanu.., și mai ales să ne reamintim de cea care ne-a fost nouă, ieșenilor, foarte apropiată: Elvira Sorohan, profesorul Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuzaˮ, care a publicat lucruri esențiale despre Dimitrie Cantemir. „Istoria ieroglifică” tipărită de Editura Știința în anul 2016, cu un erudit studiu introductiv ce îi aparține – am avut-o pe masă. Întâmplarea face ca pe 12 aprilie, să se fi împlinit un an de la trecerea la cele veșnice a Doamnei Profesoare. Poate de acolo de Sus, Elvira Sorohan ne-a privit și a zîmbit, cu inegalabila ei eleganță spirituală și umană.

Cei care mă cunosc, știu că nu sunt un orator... în plus, așa cum a remarcat unul dintre vorbitori, eram acolo trei cercetători care, deși ne știm de când lumea, nu am fost niciodată toți trei în aceeași barcă. Dar cărțile lui Dimitrie Cantemir ne-au adus, la Librex, laolaltă frumos și cu folos.”


Valentina Eșanu:
„La Tărgul de carte de la Iași, „Librex 2024”, Editura ieșeană „Doxologia” și„Știința” de la Chișinău au fost distinse cu diplome speciale pentru volumele cantemiriene, în mare parte inițiate și pregătite de Andrei și Valentina EȘANU. Mulțumim acestor edituri pentru corectitudine și profesionalism, iar prezentatorilor celor 6 volume de OPERE ale lui Dimitrie Cantemir, profesorii universitari Elena Chiaburu și Petronel Zahariuc, stimă și respect deosebit pentru aprecierile modestei noastre activități.”


Felicitări tuturor autorilor proiectelor, susținătorilor, tuturor nouă și celor care au scris, scriu, editează, publică și se îngrijesc de promovarea cărții!

 
Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting