Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
Apariție editorială: Istoria românilor și universală. Manual pentru clasa a VII-a. 16.09.2024

Editura Știința anunță apariția editorială a manualului de Istoria românilor și universală pentru clasa a VII-a.


„Manualul „Istoria românilor şi universală” pentru clasa a VII-a reflectă evenimentele din epoca modernă, prima perioadă (mijlocul secolului al XVII-lea – mijlocul secolului al XIX-lea).

În această epocă, societatea a evoluat în condiții controversate și zbuciumate pentru majoritatea statelor și popoarelor lumii.

În manual sunt prezentate aspecte din viața economică, socială, politică și culturală a statelor lumii, inclusiv a spațiului românesc de la mijlocul secolului al XVII-lea până la mijlocul secolului al XIX-lea.

Manualul actual, în calitate de instrument de bază pentru învățare, este orientat spre dezvoltarea competenţelor curriculare specifice disciplinei și unităților de competențe, necesare pentru învăţare pe tot parcursul vieţii, dar şi de integrare într-o societate bazată pe o permanentă schimbare. Conţinuturile sunt structurate pe capitole și subiecte separate, cu accent pe descrierea imparţială a evenimentelor şi proceselor istorice, având la bază surse autentice.

Evenimentele din istoria românilor din epoca modernă sunt prezentate în strânsă legătură cu situaţia din Europa şi din lume. Textul de bază al lecţiilor este însoţit de documente, imagini, hărți, date statistice încadrate în tabele, ce vin în sprijinul ideilor de bază enunţate. Manualul oferă posibilitatea de a cunoaște, a analiza și a aprecia diverse evenimente, în baza materialelor propuse, pentru a dezvolta deprinderile de viață și a lua atitudine față de ceea ce s-a întâmplat în perioada studiată a istoriei. De exemplu, hărţile pot fi utilizate în scopul orientării în spaţiu, al localizării evenimentelor istorice, al stabilirii modificărilor teritoriale din epoca modernă. Documentele precizează opinii diverse asupra proceselor şi fenomenelor, în corelare cu textul, ele favorizează determinarea relaţiilor de cauzalitate, dezbaterea subiectelor controversate, formarea propriilor convingeri și dezvoltarea gândirii critice. Imaginile prezente în manual, în diversitatea lor, stimulează capacităţile de analiză, sinteză, imaginaţie și creativitate.

Majoritatea informaţiilor factologice expuse în manual sunt însoţite de sarcini care au funcţia de a ghida cititorul în înţelegerea, explicarea, comentarea evenimentelor şi fenomenelor istorice. Sarcinile sunt structurate după gradul de complexitate, implică dezvoltarea gândirii logice, care uneori depăşesc cadrul manualului, fiind orientate spre extindere și autodezvoltare. Structura manualului este completată cu studii de caz, focalizate pe anumite probleme din istoria modernă (prima perioadă) din spațiul universal și național. Un element de noutate al manualului actual sunt activitățile propuse pentru realizarea de produse și învățarea bazată pe proiecte, orientate spre studierea istoriei locale, elaborate în mod individual sau în grupuri, cu acţiuni practice, realizate în clasă, în școală, acasă sau în comunitate.

Rămânem în speranţa că manualul de istorie a românilor şi universală pentru clasa a VII-a va contribui la studiul enormei bogăţii materiale şi spirituale create de generaţiile precedente, la convingerea tinerei generaţii de a păstra şi consolida valorile general-umane şi naţionale, locale şi ale familiei.”

Autorii: Pavel Cerbușca, Emil Dragnev, Igor Ojog


Manualul a fost editat din bugetul de stat, sursa: Ministerul Educației și Cercetării.

Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting