Andrei Ciurunga. Scrieri
Limba: Română
Tipul copertei: Carte legată
Format: 145x215 mm
Numarul de pagini: 564
Anul apariţiei : 2018
ISBN: 978-9975-85-137-4
Colecţii şi domenii: Moştenire
395 lei
În stoc
Descrierea cărții
Poetul Andrei Ciurunga (1918–2004), basarabean de origine, este considerat drept un „remarcabil poet al rezistenței anticomuniste”, cultivând ceremonialul suferinței, cel al iubirii de oameni și al dragostei de baștină și de patrie. El a îndurat calvarul temnițelor comuniste incepând cu noiembrie 1945, când a fost condamnat pentru prima oară, după care au urmat încă două sentințe, ultima din 1958 - la optsprezece ani de detenție. În pofida adversităților destinului, poetul a rămas fidel vocației sale scriitoricești, rezistând spiritual în fața tuturor vicisitudinilor vieții.
Ediția oferă o imagine cvasicompletă a activităţi literare a poetului, ilustrând cele două secţiuni distincte ale creației sale originale: poezia și memorialistica. Secţiunea „Poezie” include texte din volumele tipărite de poet începând cu debutul din 1936 și până la sfârșitul vieţii sale, fiind urmată de „memoriile optimiste” din volumul cu acelaşi nume (București, 1992) şi o serie de texte nepublicate în volum, reunite sub genericul Basarabia de odinioară. Textele sunt precedate de un studiu introductiv asupra creaţiei poetului și o cronologie a vieţii lui dramatice. Volumul se încheie cu o secţiune de note, comentarii și referinţe la textele incluse și alta de iconografie.
Text selectat și îngrijit, repere biografice, note, comentarii şi iconografie de Mihai şi Teodor Papuc. Studiu introductiv de Anatol Moraru.
Text selectat și îngrijit, repere biografice, note, comentarii şi iconografie de Mihai şi Teodor Papuc. Studiu introductiv de Anatol Moraru.