Colecții și domenii
(+373 22) 73-96-16
A fost lansat setul didactic „Educaţie ecologică” 25.04.2015

2015-04-25

Eugenia Tofan, Centrul Media al AŞM

http://www.asm.md/?go=noutati_detalii&n=6720&new_language=0



Premieră editorială pentru sistemul educaţional, premieră absolută pentru Republica Moldova. În cadrul Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, ediţia a XIX-a, la Biblioteca Ştiinţifică a Academiei de Ştiinţe a Moldovei a fost lansat setul didactic „Educaţie ecologică” pentru ciclurile primar (Editura Arc), gimnazial (Editura Ştiinţa), liceal (Editura Cartdidact).

La evenimentul de lansare au fost prezenţi preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, viceministrul Mediului, Lazăr Chirică, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, specialişti din domeniu, profesori de ecologie din învăţământul preuniversitar şi universitar, reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu, studenţi, elevi.

Manifestarea a fost moderată de Victor Cotruţă, director executiv al Centrului Regional de Mediu Moldova (REC Moldova). Domnia Sa a subliniat faptul că instituţia pe care o reprezintă promovează mai mult de 10 ani ideea de a avea nu doar un set didactic pe potriva celui care se lansează, ci chiar un curs şcolar „Educaţia Ecologică”. Directorul a exprimat, însă, certitudinea că lansarea acestui lot de carte didactică este deja un prim pas spre realizarea acestei idei.

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a remarcat că acesta este un eveniment foarte important pentru sistemul educaţional. Este un gând mai vechi al Domniei Sale, când împreună cu alţi colegi, visau ca sistemul de învăţământ să dispună de atare cărţi, pentru că educaţia ecologică, de rând cu alte discipline, este foarte importantă pentru tânăra generaţie şi educă anumite aspecte ale comportamentului personal pentru toată viaţa. Preşedintele Duca a adus felicitări autorilor, editorilor şi tuturor celor care au contribuit la apariţia acestui set didactic atât de necesar elevilor şi profesorilor. Mulţumiri speciale a adresat Ministerului Mediului, personal, viceministrului Lazăr Chirică, care este un bun prieten al Academiei şi al Institutului de Ecologie şi Geografie, a fost şi este mereu atent la problemele de mediu şi se implică necondiţionat în soluţionarea lor. Academicianul a apreciat înalt şi munca dedicată a directorului Editurii „Ştiinţa”, dr. Gheorghe Prini, care s-a implicat în editarea şi promovarea mai multor cărţi cu tematică ecologică, felicitându-i pe toţi cei care participă la întrunirea celor care iubesc natura şi o protejează.

„Astăzi participăm la lansarea unui proiect de succes, susţinut de Fondul Ecologic Naţional al Ministerului Mediului”, a declarat Lazăr Chirică, viceministrul Mediului, instituie, fără de care nu ar fi fost posibilă realizarea acestui proiect. Viceministrul a exprimat, totodată, regretul vizavi de faptul că deşi avem legi şi politici de mediu foarte bune, impactul acestora asupra mediului, de cele mai multe ori, nu este cel aşteptat. Oficialul însă nu-şi pierde optimismul şi speră că, inclusiv, prin editarea acestui lot didactic, mediul ambiant din ţara noastră va avea mai puţin de suferit, pentru că avem o ţară foarte frumoasă, pitorească şi trebuie să o protejăm.

Dr. hab. Arcadie Capcelea, care a avut onoarea să fie recenzentul ştiinţific al apariţiei editoriale, s-a arătat foarte bucuros să participe la acest eveniment pentru că îl consideră unul foarte important atât sub aspect didactic, cât ştiinţific, dar şi cultural. Domnia Sa a ţinut să specifice că în ultima perioadă se vorbeşte tot mai mult despre educaţia ecologica ca parte componentă a educaţiei pentru dezvoltarea durabilă, exprimând o doleanţă pentru autori ca la următoarea ediţie să mediteze asupra acestei paradigme.

Dr.hab. Tudor Cozari, unul din autori, dar şi coordonator al lucrării, a făcut o relatare mai amplă asupra procesului de lucru la acest proiect. Domnia Sa a specificat că setul didactic „Educaţia Ecologică” pune accentul pe studierea legităţilor şi principiilor fundamentale ale relaţiilor Omului cu Natura, ecologia fiind cea care se ocupă de armonizarea relaţiilor dintre om şi natură, oferă o înţelegere profundă a fenomenelor de interacţiune dintre natură şi societatea umană şi, totodată, pune la dispoziţie instrumente suficiente pentru securitatea ecologică, starea de sănătate etc.

Despre lansarea setului didactic, dar şi despre afecţiunea şi devotamentul Editurii „Ştiinţa” faţă de protecţia mediului şi conservarea biodiversităţii, afecţiune care durează deja 15 ani şi s-a soldat cu editarea mai multor capodopere, avea să vorbească directorul instituţiei editoriale, dr. Gheorghe Prini. Directorul s-a arătat convins că, odată cu editarea setului didactic „Educaţia Ecologică” pentru învăţământul preuniversitar, alături de alte apariţii cu aceeaşi tematică, procesul de educaţie ecologică a tinerei generaţii a demarat. Mai mult, implicarea activă în acest proces de editare a cărţii cu tematică ecologică le-a permis să conştientizeze încă o dată şi să afirme chiar, că filosofia secolului XXI va fi Ecologia.

Despre importanţa şi necesitatea lotului didactic au vorbit şi Mariana Goraş, şef adjunct, Direcţia învăţământ universitar, Sergiu Axinte, directorul Liceului „Ştefan cel Mare” din capitală, Vladimir Garaba, Mişcarea Eccologistă ş.a.

Setul pedagogic „Educaţie Ecologică” cuprinde 6 volume. Fiecare dintre ele prezintă suporturi didactice pentru elevi şi ghiduri pentru învăţători şi profesori.

Manualele vin în ajutor tuturor elevilor de clase primare, gimnaziale şi liceale. Autorii şi editorii speră că odată cu apariţia acestui lot didactic, elevii vor fi mai motivaţi şi se vor implica mai activ în protejarea mediului. Conform surselor oficiale, începând cu 1 septembrie 2015, cărţile vor ajunge în toate şcolile din ţară.

Descarcă oferta
Coșul meu
Vezi coșul 0 produs(e)
$Suma 0
Top vânzări
Muzicanții din Flutura de Dumitru Crudu
Magdalena de Vlad Ioviță
Newsletter
© Copyright Editura Știința
Developed by WebConsulting